Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  
A jövő hétre ajánljuk

2018. június 02 - 03.
VR hétvége - Próbáld ki ingyen a virtuális valóságot, PlayStation 4-el!
Budapest

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

Felhívások

Árusok jelentkezését várják a teljes nyári szezonra Badacsonyba
Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

IV. Kiscsőszi Pajtafesztivál
 
Kiscsősz, 2008. július 10 - 13.

 

A fesztivál története:
Az elmúlt három évben a Somló térségének egyik legkisebb faluja, Kiscsősz kulturális virágzásnak indult. Művészeti táborok, rendezvények zajlanak szinte havi rendszerességgel. Ezek a programok főként a népi kultúra népszerűsítését, ápolását célozzák. A legkiemelkedőbb ilyen esemény a Kiscsőszi Pajtafesztivál, mely a nyár kellős közepén kerül megrendezésre. A program a magyar népzenei és néptáncélet jeles képviselőit vonzza a faluba. A házak kertjében, diófa alatt, pajta előtt kialakított helyszíneken táncműsorok, koncertek várják a közönséget. Régizenei előadás a falu templomában, táncműsorok a kultúrház udvarán, esti táncházak a Kocsma előtti téren. A gyermekek népi játékokat készíthetnek, a felnőttek a kondérok mellett bizonyíthatják, hogy ismerik a hagyományos ételek elkészítésének fortélyait. Szombaton a helyi asszonyok által sütött búcsúi süteményeket díjazhatják fabatkával a vendégek.
  
Az Apte első alkalommal 2005-ben rendezte meg a Kiscsőszi Pajtafesztivált. A rendezvény alapötlete abból adódott, hogy kevés olyan népművészeti fesztivál van az országban, amely a hagyományőrzés több területét is felöleli. A legnagyobb figyelmet a vonós népzenére fordítottuk, hiszen a vonós bandáknak szinte egyáltalán nincs lehetőség színvonalas rendezvényen értő közönség elé lépni. A másik cél, hogy a fellépők gázsijának összege ne határozza meg a fesztivál összetételét, volumenét. Elsősorban azokat a zenekarokat fogadtuk szívesen, akik költségeik megtérítése fejében is hajlandóak voltak részt venni a programon. A meghirdetés után meglepve tapasztaltuk, hogy a legnépszerűbb muzsikusok is örömmel jelentkeztek arra, hogy egy szerénynek mondható költségtérítés fejében adjanak koncertet a kiscsőszi házak udvarán, pajták, ólak, fészerek előtt. Az elmúlt három rendezvény színvonala vetekedett bármely országos fesztiváléval.
 
A művészek természetesen megkapták koncertjeik méltó ellenértékét. Közönségük a térség falvainak művészetre éhes lakóiból, a ma is hagyományosan élő emberekből és a más vidékekről ide látogató tánc és zenekedvelőkből állt, akik nagyon hálásak voltak egy-egy szép produkcióért.
 
A koncertek mellett egyre bővült a más hagyományterületeket érintő programok köre. Több táncegyüttes érdeklődőként és fellépőként is megjelent, így a Kalocsa környéki hagyományőrzők mellett felléptek sümegi, soproni, veszprémi, ajkai táncosok. Egyéb kiegészítő programjaink is bővültek. Egyre nagyobb érdeklődés kíséri kézműves programjainkat, gyógynövény bemutatónkat, a búcsúi sütemények versenyét és a népi sportok vetélkedőjét. 
 
A közönség szervezésénél figyelembe vettük a település méretét, befogadóképességét, így célzottan a térség lakóinak és a népművészeti szervezeteknek hirdettünk. A viszonylag visszafogott reklám ellenére nagyon sokan látogatták meg a rendezvényt, bár érezhetően csak azok közül, akiket valóban megérint ez a kulturális környezet. A fesztivál immár a népművészek örömünnepe, persze ennek szépségét csak az örvendezheti, aki elfárad Kiscsőszre július középső hétvégéjén és az azt megelőző napokban.

Program:
A jövő évben szeretnénk a hétvégét a megelőző csütörtökkel meghosszabbítani. A program szerkezete hasonló lesz az előző években szervezetthez. Csütörtökön este a régi Iskola kertjében lévő kiserdőbe épített színpadon tartjuk fesztiválnyitó előadásunkat. A gálán a Dunántúl jeles táncos személyiségei és muzsikusai szerepelnek majd. A táncosok Veszprémből, Dunaföldvárról, Székesfehérvárról, Ajkáról, Pápáról érkeznek. A műsort Koncz Gergő, a Tegnap zenekar és Fajkusz Attila zenekara kíséri. Pénteken, szombaton és vasárnap pajtakoncertek, táncházak, esti műsorok, népi sportesemények, színes kísérő programok fogadják a közönséget.
 
Programtervezet:
 
Július 10. csütörtök
21.00 Dunán innen – Dunántúl – zenés, táncos gála az Iskolaerdei Színpadon
 
Július 11. péntek 
18.00 Fesztiválnyitó
– a Táncoktatók táborának táncanyagira, tájegységeire épített utcai népszokásos beköszöntő, táncműsor hagyományőrzőkkel.
19.00-21.00 Pajtakoncertek
21.00 Táncház

 
Július 12. szombat 
08.00-10.00 Tejkóstolás
Üveges Zsolt őstermelőnél
10.00 Népi Olimpia – népi sportversenyek az Iskolakertben
14.00 Búcsúi sütemények versenye, gyógyteák kóstolása
11.00-17.00 Kézműves foglalkozások
a Kocsma előtti téren
17.00-21.00 Pajtakoncertek, templomi koncert
20.00 Gálaműsor
a Kultúrház udvarán állított szabadtéri színpadon.
21.00 „Árvák boldogsága” Táncgála az Iskolaerdei színpadon
22.00 Kiscsőszi Tombola a régmúlt tárgyaiból
22.00 Táncház
 
Július 13. vasárnap 
10.00 Somlói borokhoz való kondéros ételek főzőversenye
11.00 Ünnepi mise
12.00 Karikázó
a templom előtt
12.00-17.00 Ebéd mellé való nóták – szanyi és jánosházi cigányzenészek
16.00 Népi énekmondók találkozója az iskolaerdei színpadnál
17.00-20.00 Pajtakoncertek
 
Helyszínek:
Kocsma udvara és terasza
Kultúrház
Cimbi portája
Gyöngyi pajtája
Magdi diófája
Iskolaerdei színpad

Terveink szerint a meghívott zenekarok, táncos szereplők számára szállást, étkezési lehetőséget biztosítunk a kiscsőszi tartózkodásuk idejére.
Célunk, hogy a rendezvény nevelő, iránymutató hatású legyen az ide látogató embereknek, különösen a fiataloknak.

 
Pontos helyszín:
A falu területe
 
Belépő:
A rendezvény látogatása ingyenes!
 
Információ:
Kovács Norbert
20/378-6459
cimbi34@invitel.hu
 
Honlap: www.apteegyesulet.hu

Vissza
Új keresés
FIGYELEM!
Indulás előtt érdemes telefonon érdeklődni az információs elérhetőségeken a pontos időpont felől, mivel az esetleges változásokért nem tudunk felelősséget vállalni.

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: