Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  
A jövő hétre ajánljuk

2017. September 01 - 03.
Vingardium Borliget 2017
Budapest

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

 

Felhívások

Árusok jelentkezését várják Valkóra
Árusok jelentkezését várják Nagykőrősre, a Nagykőrösi Arany-Napok rendezvényre
Árusok jelentkezését várják Somoskőújfaluba
Árusok jelentkezését várják az Egerszalóki Showdomb Fesztiválra
Árusok jelentkezését várják a szervezők a Miskolci Sörfesztiválra
Árusítási lehetőségek Lakitelken
Kereskedők, kézművesek, vendéglátósok jelentkezését várják fonyódi és badacsonyi rendezvényekre
Kereskedők, kézművesek és árusok jelentkezését várják nagykőrösi rendezvényekre
Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

IV. Kiscsőszi Pajtafesztivál
 
Kiscsősz, 2008. July 10 - 13.

 

A fesztivál története:
Az elmúlt három évben a Somló térségének egyik legkisebb faluja, Kiscsősz kulturális virágzásnak indult. Művészeti táborok, rendezvények zajlanak szinte havi rendszerességgel. Ezek a programok főként a népi kultúra népszerűsítését, ápolását célozzák. A legkiemelkedőbb ilyen esemény a Kiscsőszi Pajtafesztivál, mely a nyár kellős közepén kerül megrendezésre. A program a magyar népzenei és néptáncélet jeles képviselőit vonzza a faluba. A házak kertjében, diófa alatt, pajta előtt kialakított helyszíneken táncműsorok, koncertek várják a közönséget. Régizenei előadás a falu templomában, táncműsorok a kultúrház udvarán, esti táncházak a Kocsma előtti téren. A gyermekek népi játékokat készíthetnek, a felnőttek a kondérok mellett bizonyíthatják, hogy ismerik a hagyományos ételek elkészítésének fortélyait. Szombaton a helyi asszonyok által sütött búcsúi süteményeket díjazhatják fabatkával a vendégek.
  
Az Apte első alkalommal 2005-ben rendezte meg a Kiscsőszi Pajtafesztivált. A rendezvény alapötlete abból adódott, hogy kevés olyan népművészeti fesztivál van az országban, amely a hagyományőrzés több területét is felöleli. A legnagyobb figyelmet a vonós népzenére fordítottuk, hiszen a vonós bandáknak szinte egyáltalán nincs lehetőség színvonalas rendezvényen értő közönség elé lépni. A másik cél, hogy a fellépők gázsijának összege ne határozza meg a fesztivál összetételét, volumenét. Elsősorban azokat a zenekarokat fogadtuk szívesen, akik költségeik megtérítése fejében is hajlandóak voltak részt venni a programon. A meghirdetés után meglepve tapasztaltuk, hogy a legnépszerűbb muzsikusok is örömmel jelentkeztek arra, hogy egy szerénynek mondható költségtérítés fejében adjanak koncertet a kiscsőszi házak udvarán, pajták, ólak, fészerek előtt. Az elmúlt három rendezvény színvonala vetekedett bármely országos fesztiváléval.
 
A művészek természetesen megkapták koncertjeik méltó ellenértékét. Közönségük a térség falvainak művészetre éhes lakóiból, a ma is hagyományosan élő emberekből és a más vidékekről ide látogató tánc és zenekedvelőkből állt, akik nagyon hálásak voltak egy-egy szép produkcióért.
 
A koncertek mellett egyre bővült a más hagyományterületeket érintő programok köre. Több táncegyüttes érdeklődőként és fellépőként is megjelent, így a Kalocsa környéki hagyományőrzők mellett felléptek sümegi, soproni, veszprémi, ajkai táncosok. Egyéb kiegészítő programjaink is bővültek. Egyre nagyobb érdeklődés kíséri kézműves programjainkat, gyógynövény bemutatónkat, a búcsúi sütemények versenyét és a népi sportok vetélkedőjét. 
 
A közönség szervezésénél figyelembe vettük a település méretét, befogadóképességét, így célzottan a térség lakóinak és a népművészeti szervezeteknek hirdettünk. A viszonylag visszafogott reklám ellenére nagyon sokan látogatták meg a rendezvényt, bár érezhetően csak azok közül, akiket valóban megérint ez a kulturális környezet. A fesztivál immár a népművészek örömünnepe, persze ennek szépségét csak az örvendezheti, aki elfárad Kiscsőszre július középső hétvégéjén és az azt megelőző napokban.

Program:
A jövő évben szeretnénk a hétvégét a megelőző csütörtökkel meghosszabbítani. A program szerkezete hasonló lesz az előző években szervezetthez. Csütörtökön este a régi Iskola kertjében lévő kiserdőbe épített színpadon tartjuk fesztiválnyitó előadásunkat. A gálán a Dunántúl jeles táncos személyiségei és muzsikusai szerepelnek majd. A táncosok Veszprémből, Dunaföldvárról, Székesfehérvárról, Ajkáról, Pápáról érkeznek. A műsort Koncz Gergő, a Tegnap zenekar és Fajkusz Attila zenekara kíséri. Pénteken, szombaton és vasárnap pajtakoncertek, táncházak, esti műsorok, népi sportesemények, színes kísérő programok fogadják a közönséget.
 
Programtervezet:
 
Július 10. csütörtök
21.00 Dunán innen – Dunántúl – zenés, táncos gála az Iskolaerdei Színpadon
 
Július 11. péntek 
18.00 Fesztiválnyitó
– a Táncoktatók táborának táncanyagira, tájegységeire épített utcai népszokásos beköszöntő, táncműsor hagyományőrzőkkel.
19.00-21.00 Pajtakoncertek
21.00 Táncház

 
Július 12. szombat 
08.00-10.00 Tejkóstolás
Üveges Zsolt őstermelőnél
10.00 Népi Olimpia – népi sportversenyek az Iskolakertben
14.00 Búcsúi sütemények versenye, gyógyteák kóstolása
11.00-17.00 Kézműves foglalkozások
a Kocsma előtti téren
17.00-21.00 Pajtakoncertek, templomi koncert
20.00 Gálaműsor
a Kultúrház udvarán állított szabadtéri színpadon.
21.00 „Árvák boldogsága” Táncgála az Iskolaerdei színpadon
22.00 Kiscsőszi Tombola a régmúlt tárgyaiból
22.00 Táncház
 
Július 13. vasárnap 
10.00 Somlói borokhoz való kondéros ételek főzőversenye
11.00 Ünnepi mise
12.00 Karikázó
a templom előtt
12.00-17.00 Ebéd mellé való nóták – szanyi és jánosházi cigányzenészek
16.00 Népi énekmondók találkozója az iskolaerdei színpadnál
17.00-20.00 Pajtakoncertek
 
Helyszínek:
Kocsma udvara és terasza
Kultúrház
Cimbi portája
Gyöngyi pajtája
Magdi diófája
Iskolaerdei színpad

Terveink szerint a meghívott zenekarok, táncos szereplők számára szállást, étkezési lehetőséget biztosítunk a kiscsőszi tartózkodásuk idejére.
Célunk, hogy a rendezvény nevelő, iránymutató hatású legyen az ide látogató embereknek, különösen a fiataloknak.

 
Pontos helyszín:
A falu területe
 
Belépő:
A rendezvény látogatása ingyenes!
 
Információ:
Kovács Norbert
20/378-6459
cimbi34@invitel.hu
 
Honlap: www.apteegyesulet.hu

Vissza
Új keresés
FIGYELEM!
Indulás előtt érdemes telefonon érdeklődni az információs elérhetőségeken a pontos időpont felől, mivel az esetleges változásokért nem tudunk felelősséget vállalni.

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: