Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

Felhívások

Árusok jelentkezését várják a XI. Debreceni Mangalica Fesztiválra
Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

MézeskalácsVáros – Budapest Jubileumi Karácsonyi Mézeskalács szobra
 
Budapest, 2019. december 27 - 2020. február 23.

 

A Jubileumi Mézeskalácsváros™ Budapest egyik legaranyosabb karácsonyi társasjátéka
Évente körülbelül százezren jönnek el, hogy megnézzék Magyarország legnagyobb kortárs mézeskalács szobrát. Ha Te is készítesz egy mézeskalács házat, nagyon hálásak leszünk. Például utcát nevezünk el Rólad, esetleg hangosan kimondjuk a neved, miközben nálunk a mézeskalács sül. Köszönetet mondunk levélben. Ha bármilyen további heroikus tetteket hajtasz végre annak érdekében, hogy a város fejlődjön, Mézeskalácsváros Hőse címet adományozunk, és szobrot állítunk neked a Mézeskalács Hősök terén.


10. Mézeskalácsváros - Társasági művészet a Bálnában
A Mézeskalácsváros szabadtéri programként indult Ferencvárosban kilenc évvel ezelőtt” – meséli Keresztesi Barbara, a Mézeskalácsváros művészeti producere. „Akkor hét mézeskalácsházat állítottunk össze, ezeket tettük ki a lépcsőház elé és gyertyákkal világítottuk ki körülöttük a teret. Később egy harminc négyzetméteres sátrat vertünk föl évente a házunk mellett, abban helyezték el kis mézeskalácsházaikat az építők. A szabadtéri mézeskalácsvárost éjjel-nappal látogathatták a helybéliek. 2012-ben negyvenheten építettek, a szabadtéri mézeskalácsvárosok történetében ez volt a legnagyobb. 2013-ban a Bálna Budapest fogadta be a programot, öt év alatt körülbelül hétszázötven alkotó épített .

Milyen művekkel jelentkeznek az alkotók?
„A program szabadságot biztosít az alkotóknak, a mézeskalácstészta kezelhetősége miatt pedig elképzelhetőnek tartják a résztvevők, hogy bármit elkészítsenek, ami eszükbe jut” – folytatja Barbara. „Így született meg például 2012-ben az Iparművészeti Múzeum, 2015-ben a Mézeskalácsvárosi Állatkert, a Jurassic Park, a Millenium Falcon dokkolója, az Eiffel-torony, templomok, Hóemberváros főtere, a Roxfort Varázslóképző, a Lánchíd, vagy a Csillagkapu, 2017-ben pedig a csíkszeredai Makovecz templom, a Stonehenge, Berg Judit Rumini meséje alapján a SZélkirálynő, vagy Bartos Erika meseszereplőinek Pillének, Bogyónak és Babócának a házai. Az idő múlásával az alkotók kezdenek egyre inkább belefeledkezni a játékba, egyre szellemesebb ötleteik vannak, a tavalyi évben már szinte csak meglepő vagy megindító produkciók születtek. Szép számban születnek mesebeli mézeskalács-házikók is, ezeknek a díszítése finomodik évről évre: az alkotók festményekkel, előre tervezett csipkehálókkal, terményekből kirakott mintákkal vonják be az épületek falát. Nagyon szeretjük azt a pillanatot, amikor a rengeteg egyedi alkotásból összeáll a szobor és kigyúlnak Mézeskalácsváros fényei.”

Hogyan készül évről-évre az ünnepi hangulat?
Az alkotáshoz nem tartozik verseny, az alkotók önmaguk és a látogatók örömére helyezik el az alkotásaikat a szoborban, önzetlenül vesznek részt a társasági művészetben, a saját pénzüket, idejüket és tehetségüket teszik az alkotásaikba. Az építkezésre kiscsoportokba szervezzük az alkotókat, és amolyan „vörös szőnyeges zártkörű fogadás” formájában látják vendégül őket. Külön-külön is lefényképezünk mindenkit az alkotásával, de természetesen az építkezést is igyekszünk megörökíteni.

A kiállítás 2019. december 27-től 2020. február 23-ig látogatható.
A téli szünetben (dec. 27-től január 2-ig) délelőtt 11 órától 14 óráig, illetve délután 16 órától 20 óráig tart nyitva a kiállítás, zárva lesz december 24-én, 25-én, 26-án, 31-én és január 1-jén.

2020. Január 2-án a kiállítás nyitvatartása: 11.00-14.00, 16.00-20.00

2020. január 3-tól február 23-ig a kiállítás 16 órakor nyit és 20 órakor zár. Illetve vasárnap és hétfőn pedig ZÁRVA tart.

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/mezeskalacsvaros

Program:
További részletek a www.mezeskalacsvaros.hu oldalon.

 
Pontos helyszín:
Bálna (IX. ker., Fővám tér 11-12.)
 
Belépő:
A kiállításra a belépés ingyenes.
 
Információ:
Keresztesi Barbara főszervező
20/320-4615
mezeskalacsvaros@gmail.com
 
Honlap: www.mezeskalacsvaros.hu
 
Plakát: 


Vissza
Új keresés
FIGYELEM!
Indulás előtt érdemes telefonon érdeklődni az információs elérhetőségeken a pontos időpont felől, mivel az esetleges változásokért nem tudunk felelősséget vállalni.

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: