Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  
A jövő hétre ajánljuk

2020. február 29.
Boszorkány Szombat
Budapest

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

Felhívások

Árusok jelentkezését várják a XI. Debreceni Mangalica Fesztiválra
Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren
 
Budapest, 2019. november 08 - 2020. január 01.

 

Budapest legnépszerűbb téli programja, a Vörösmarty téri karácsonyi vásár 2019-ben is tradícionális és újragondolt, design kézműves ajándékokkal, fantasztikus gasztronómiai kínálattal és változatos kulturális programokkal várja az érdeklődőket.

Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár

A családok számára izgalmas gyermekprogramokkal készülnek a szervezők: koncertekkel, népi mesterségek bemutatóival és kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket, hogy ők is elfoglalják magukat, amíg a felnőttek ajándékokra vadásznak a karácsonyi forgatagban. A felnőttek, szórakozni vágyó baráti társaságok idén is élvezhetik a színpadi és zenés programokat, a gasztro-bemutatókat, és persze mindezt egy bögre forraltborral a kézben tehetik.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár immár több mint két évtizede a legkedveltebb decemberi program mind a helyiek, mind a Budapestre látogatók körében. A zsűrizett, magas minőségű kézműves termékeket kínáló karácsonyi forgatag, az egyedülálló tradicionális magyar gasztronómiát jellemző széles ételkínálat, az utánozhatatlan kürtőskalács- és forraltbor-illat és az adventi hangulatot emelő színpadi programok, az adventi gyertyagyújtások és a vásárban felállított karácsonyfa mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy feledhetetlen élménnyel ajándékozzák meg azokat, akik a főváros legnépszerűbb karácsonyi rendezvényét választják úticéljuknak.

A vásár-rajongóknak 2019-ben pedig még több szórakozási lehetőséggel készül a főváros, ugyanis a Vörösmarty tér mellett már a Deák téren és a Fővám téren is élvezhetik a karácsonyi vásárok pezsgő hangulatát november 8-ától egészen január 1-jéig.

Budapest karácsonykor / decemberben
A december Budapesten igazán különleges időszak. Utazásra csábít. A karácsonyi fények ünneplőbe öltöztetik a magyar fővárost, a forró tea és forraltbor felmelegíti a kezünk és a lelkünk, miközben a város csodás épületei között sétálva újabb és újabb élmények várnak ránk.

Az igaz, hogy decemberben nem ritkák a kemény mínuszok sem, de ha felkészülünk a csípős időjárásra, nem érhet minket meglepetés. Sőt, ilyenkor esik igazán jól egy finom gulyásleves, vagy egy gőzölgő kürtőskalács, a merészebbek pedig egy kupica pálinkával is megpróbálhatják felmelegíteni magukat. Az adventi időszak legnépszerűbb programjai a karácsonyi vásárok, ahol az izgalmas programok, hagyományőrző bemutatók és persze a tradicionális magyar ételek kóstolása mellett még a karácsonyi ajándékokat is beszerezhetjük. Nem véletlen, hogy évről-évre a több mint 50 napon át tartó különleges fesztiválhangulat, a színvonalas programok, a kivételes kézműves termékek, ízletes étkek és italok évente több mint 800.000 látogatót vonzanak a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba.

Ha már kigyönyörködtük magunkat a vásárosok portékáiban, Budapest számos más felfedezni valót is tartogat a decemberi utazók számára. Világszínvonalú múzeumokba látogathatunk el, élvezhetjük a termálfürdők nyújtotta pihentető kényeztetést, de kulturális programok százai közül is válogathatunk, jazzkoncertektől kezdve az operán át a különleges színházi előadásokig. Ha pedig inkább a téli város hangulatát szeretnénk magunkba szívni, elég csak nekivágnunk a Várnegyed – történelmi múltat idéző – macskaköves kis utcáinak, vagy a Belváros szívében bolyonganunk, biztosak lehetünk benne, hogy izgalmas kaland, egy bájos kis teázó, egy kortárs design üzlet, vagy éppen egy különleges galéria vár ránk valamelyik sarkon. Amikor pedig megéheztünk, érdemes visszatérni a karácsonyi vásárok forgatagába, ugyanis a legjobb fogásokat itt találjuk, nem is beszélve a hétről hétre változó, a magyar hagyományokhoz kapcsolódó különleges karácsonyi fogásokról.

Kürtőskalács – a finom hungarikum
A karácsonyi vásárok egyik legnépszerűbb szereplője a kürtőskalács. A téli Budapesten sétálgatva lépten, nyomon megérezhetjük a parázs fölött sülő sütemény utánozhatatlan illatát, és nem érdemes ellenállni a kísértésnek, előbb utóbb úgyis elcsábulunk. A különleges alakú sütemény Székelyföldről indult hódító útjára, ahol már évszázadokkal ezelőtt is az ünnepi alkalmak kedvelt édessége volt.

A magyar nemesség körében már a 18. század elejétől elterjedt sütemény volt ünnepi alkalmakkor. Népszerűsége a múlt század végétől újra töretlen a magyarok körben. Figyelemre méltó tény, hogy 2015-től a kürtőskalács nemcsak a Magyar Értéktárba került be, de a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestületnek köszönhetően 2015. december 3-án az Európai Unió hungaricumként ismerte el a magyar kürtőskalácsot. Az édes kelttésztát egy speciális rúdra feltekerve még sütés előtt kristálycukorba forgatják, majd vajjal kenik meg, így sütés közben a karamellizálódott cukor édes kéreggel vonja be a süteményt. Majd a készre sült kürtőskalácsot fahéjba vagy darált dióba, mogyoróba forgatják, és kész is a lehengerlő finomság. És ami a legjobb az egészben, hogy séta közben is ehetjük, így falatozás közben is csodálhatjuk a kirakodóvásár szebbnél szebb portékáit.

Mikulás, Joulupukki Budapesten
A gyerekek legnagyobb örömére évről évre egy világhírű vendég is ellátogat a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba. Ő pedig nem más, mint Joulupukki, az igazi, lappföldi Mikulás.

A nagyszakállú ajándékosztó bár nem a rénszarvasai húzta szánon érkezik, de örömmel fotózkodik és beszélget a rá váró gyerekekkel a vásári forgatagban. A sarkkörről Magyarországra elég hosszú az út, de ez nem riasztja vissza a Mikulást attól, hogy évről évre visszatérjen meglátogatni a magyar gyerekeket december elején. És bár az időzítés sokaknak furcsának tűnhet, a magyar hagyományok szerint a Mikulás december 6-án, azaz Szent Miklós napján érkezik, és ekkor ajándékozza meg a jó gyerekeket édességekkel, a rosszakat pedig virgáccsal bünteti.

Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják alakját. Ahogy az már lenni szokott, a keresztény szokások az évszázadok alatt keveredtek a korábbi vallások ünnepeivel, így például erősen valószínűsíthető, hogy a viking hagyomány, miszerint a téli napforduló alkalmával megajándékozták egymást az emberek, valamint az, hogy Odin ajándékokkal megrakott szekerén száguldott át az éjszakai égbolton inspirálta Szent Miklós alakjának Mikulássá válását.

A modern magyar néphagyomány szerint december 5-én éjjel a Mikulás meglátogatja a gyerekeket, és ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot, édességet tesz az ablakba kitett, kitisztított csizmába. És bár a régi hagyomány szerint a Mikulás a mennyben él és segítői angyalok és krampuszok voltak, ma már egyre inkább elterjedt az a nézet, hogy az igazi Mikulás Lappföldön él rénszarvasai társaságában. Így aki találkozni szeretne az igazi Joulupukkival, az mindenképp vegye célba a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt december elején.

Hagyományos karácsonyi ételek
A hagyományos magyar konyha megismeréséhez keresve sem lehetne jobb helyszínt találni a karácsonyi vásároknál. A Vörösmarty téren is megtalálunk mindent, mi szem-szájnak ingere. Ha csak gyorsan ennénk valamit városnézés közben, kiváló választás a sültkolbász vagy az ínycsiklandó májashurka. Egy nagy szelet ropogós héjú kenyérrel együtt bőséges ebéd, és elég energiát ad a vásári forgatagban való bolyongáshoz is. Csakúgy, mint egy tál jó forró gulyásleves vagy pörkölt. A vásár különlegessége, hogy az adventi időszakhoz kapcsolódó hagyományos ételek is megtalálhatók, sőt, hetente más-más ünnepi étel kerül a középpontba.

November elején a Márton napi libakülönlegességeké a főszerep, ezt követik a vadételek, míg karácsonyhoz közeledvén a halételek, a töltöttkáposzta, a Hanuka ételkülönlegességei, majd karácsony után, újév előtt a sültmalac kerül sorra.

Karácsonyi édességek
Ezek mellett természetesen a karácsonyi édességek is szép számban képviseltetik magukat. Érdemes megkóstolni például a közép-európai gasztronómiára jellemző, mákkal töltött süteményeket, mint a magyar karácsonyok elmaradhatatlan szereplőjét, a mákos bejglit, vagy a Hanuka flódniját.

Habár a magyar konyha legjellegzetesebb ételei általában húsételek, azért a vegetáriánusoknak sem kell aggódniuk, a látványkonyhák grillzöldségekkel, gombaételekkel és húsmentes kenyérlángossal is készülnek a vendégek számára. A csodás ételeket kiváló magyar borokkal kísérhetjük, ugyanis a vásáron felállított, fűtött Hüttében a magyar borvidékek legszebb borait kóstolhatjuk, szakértő iránymutatás mellett.

Igényes ajándékok mindenki számára
A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár nemcsak kiváló szórakozást és programokat ígér minden látogató számára, de remek ajándéklelőhely is. Akár csak egy apró szuvenírt keresünk az otthoniak számára, akár karácsonyi nagybevásárlást tervezünk, biztos, hogy a Vörösmarty téren, a Fővám téren és a Deák téren megtaláljuk a tökéletes ajándékokat mindenki számára.

A karácsonyi vásár egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megőrizze prémium színvonalát, hogy a vásárlók csak a legmagasabb minőségű, valódi, kézzel készült, a mai kor igényinek megfelelő design termékekkel találkozzanak. Így évről évre független zsűri választja ki a vásár kézműveseit a beküldött portfólió és pályázati anyag alapján. Ennek köszönhetően a magyar kézművesek színe-java árulja szebbnél szebb termékeit a Vörösmarty téren, így bármit is válasszunk, nem fogunk csalódni.

Kerámia és üveg tárgyak, fafaragók portékái, bőrtáskák, szőrmék, kézzel készült kések, nemesfém és porcelánékszerek, népi hangszerek, gyerekjátékok, dísztárgyak, ruhák és lakberendezési tárgyak között válogathatunk a több mint 100 kézműves és iparművész standján.

Ezen felül a Nyitott Műhely programok keretében azt is megnézhetjük, hogyan készülnek ezek a tárgyak, hogyan dolgoznak azok a kézművesek, akik elődeink hagyományait tovább örökítve alkotnak értéket, hogyan használják fel a tradicionális tudást, hogy a 21. század ízlésének megfelelő tárgyakat alkossanak, megőrizve hagyományaink szellemiségét.

2019-ben a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár mellett két másik helyszínen is érdemes ajándék-vadászatra indulnunk. A Deák téren és a Fővám téren is családias hangulatban várják a vendégeket a kézműves-iparművész standok, így a vásárlást összeköthetjük egy kellemes sétával is a Váci utcában.

Élő hagyományaink
A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a koncertek és szórakoztató programok mellett évről évre ünnepli az ünnepi időszakhoz kapcsolódó hagyományainkat is. Így például az adventi vasárnapokon a legnagyobb magyar egyházak képviselőivel együtt közös gyertyagyújtáson vehetnek részt az érdeklődők.

A karácsonyi vásárban kicsik és nagyok egyaránt hétről hétre újabb, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó kárpát-medencei népszokásokkal ismerkedhetnek meg.
Egy biztos, a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár kihagyhatatlan élmény minden Budapestre látogatónak, hisz vágyjunk bármire, itt garantáltan megtaláljuk.


 
Pontos helyszín:
Vörösmarty tér (V. kerület)
 
Belépő:
A rendezvény látogatása ingyenes!
 
Információ:
Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.
1/486-3300
info@budapestinfo.hu
 
Honlap: www.budapestinfo.hu/hu/budapesti-adventi-es-karacsonyi-vasar

Vissza
Új keresés
FIGYELEM!
Indulás előtt érdemes telefonon érdeklődni az információs elérhetőségeken a pontos időpont felől, mivel az esetleges változásokért nem tudunk felelősséget vállalni.

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: