Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

Felhívások

Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

Szelim-napi Regélő
 
Tatabánya, 2011. augusztus 27 - 28.

 

A Regélő Gerecse Hagyományőrző Egyesület, Bánhida Baráti Kör Egyesület - második alkalommal - szervez Szelim-napi Regélő – Történelmi játszótér elnevezésű szabadtéri programot 2011. augusztus 27-28-án a Turul Parkerdőben.
Célunk, hogy a Szelim-barlang legendáját kosztümös időutazás keretében elevenítsük fel és hazánk történelmének tizenegy évszázadát játékos formában mutassuk be.

Program:
A program egyik fő eseménye a Fuss, vagy rabigába jutsz! című jelmezes tömegfutás, amelyben az a régi legenda éled újjá, amikor a menekülő rémült lakosságra török martalócok törtek rá. Mind a két napon kétszer kergeti meg a népet a török (11 és 16 órakor), mindkettő után kótyavetyélik a színpad előtt a „rabigába” jutott jobbágyokat, majd eredményhirdetés is lesz, s ajándékra számíthatnak többek között a leggyorsabbak is.

A Regék ösvénye történelmi próbák sorozatában regéli el hazánk és a Vértes-Gerecse történetének legizgalmasabb eseményeit az őskortól a tatabányai bányászat kialakulásáig. 2011-es évben az egyik fő téma a lovagi élet, játékos feladatokkal bemutatni azt a folyamatot, amelyben minden vállalkozó szellemű tatabányai kipróbálhatja, hogyan teljesítették a lovagi próbákat. Erre szolgál a Hétpróbás lovagok játék.

Tematikus projectek: Vadat, halat s mi jó falat.....interaktív bemutató keretében vadászat történetét dolgozzuk fel az őskortól napjainkig, ahol az eszközöket, módszereket mutatjuk be korhű ruhában. Hasonló célt szolgál  a Kőbe zárt élet –  program, amely a kő felhasználását ismerteti az őskortól napjainkig, a hegység geológiai formáit bemutató Turul tanösvény meglévő színhelyeit kihasználva. Madarat tolláról - játékos természetismereti terepgyakorlatokkal kívánjuk bővíteni programunkat a Gerecse élővilágának és annak változásainak bemutatására.

A Gölbasi vitézei – török tábor ízelítőt nyújt a 150 éves török uralom hatásaiból, bemutatja a 16-17. századi török fegyvereket, szokásokat.

A sokadalmi téren egy középkori falusi vásárteret alakítunk ki a barlang mögötti tisztáson, ahol lesznek vásárosok, kézművesek, céhmesterek, s a jópofa kofák kínálják portékáikat az arra járóknak. A tér korhű „jelmezt” kap: korhű „uccanevekkel”, feliratokkal, korhű ruhákba öltözött vásárosokkal és szervezőkkel. Egy középkori „kórházat” ispotályt építünk fel, ahol korhű jelmezekben gyógyítanak orvosok, gyógyfüvesek, felcserek, szerzetesek.

A színpadon csepűrágók, komédiások szórakoztatják a nézőket és bábszínház köti le majd a kicsik figyelmét. A mondaíró pályázat győztes alkotását(alkotásait) jelenítjük meg a színpadon, de bemutatjuk a régió gazdag nemzetiségi és bányász hagyományait, táncait.

Ízelítő a programokból:
Törököt fogtam - kacagókoncert Levente Péterrel, Arasinda, Hollóének együttes, Shakespeare Színház, Asana Alisis és a Showvirágok

A mívesek uccája bepillantást enged a napjainkra már ritkaságszámba menő iparosság: a szövés, a gyöngyözés, kosárfonás mesterség fortélyaiba, megismerkedhet fazekasokkal, méhészekkel, mézeskalács- és sajtkészítőkkel, nemezelőkkel, gyertyamártókkal,  és játékkészítőkkel is.

Este a Csillag-Ászok-kal lehet fürkészni az égbolt titkait.

 
Pontos helyszín:
Kő-hegy, Turul-parkerdő
 
Belépő:
A rendezvény látogatása ingyenes!
A Panoráma út ezen a két napon lezárva, parkolni nem lehet. A rendezvényre feljutás gyalog, vagy különjárati autóbusszal lehetséges, a buszért támogatói hozzájárulást kérünk.
 
Információ:
Rákász Mihály
20/214-8010
rakaszmisi@gmail.com
 
Honlap: www.regegerecse.hu
 
Programfüzet: Letöltés
 
Plakát: 


Vissza
Új keresés
FIGYELEM!
Indulás előtt érdemes telefonon érdeklődni az információs elérhetőségeken a pontos időpont felől, mivel az esetleges változásokért nem tudunk felelősséget vállalni.

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: