Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  
A jövő hétre ajánljuk

2017. July 07.
10. VinAgora Borgála 2017
Budapest

2017. July 08.
Kóspallagi Derűs Családi Szombat
Kóspallag

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

 

Felhívások

Árusok jelentkezését várják Kóspallagra
Árusítási lehetőségek Lakitelken
Kereskedők, kézművesek, vendéglátósok jelentkezését várják fonyódi és badacsonyi rendezvényekre
Árusok jelentkezését várják Egerszalókra
Kereskedők, kézművesek és árusok jelentkezését várják nagykőrösi rendezvényekre
Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

Szelim-napi Regélő
 
Tatabánya, 2011. August 27 - 28.

 

A Regélő Gerecse Hagyományőrző Egyesület, Bánhida Baráti Kör Egyesület - második alkalommal - szervez Szelim-napi Regélő – Történelmi játszótér elnevezésű szabadtéri programot 2011. augusztus 27-28-án a Turul Parkerdőben.
Célunk, hogy a Szelim-barlang legendáját kosztümös időutazás keretében elevenítsük fel és hazánk történelmének tizenegy évszázadát játékos formában mutassuk be.

Program:
A program egyik fő eseménye a Fuss, vagy rabigába jutsz! című jelmezes tömegfutás, amelyben az a régi legenda éled újjá, amikor a menekülő rémült lakosságra török martalócok törtek rá. Mind a két napon kétszer kergeti meg a népet a török (11 és 16 órakor), mindkettő után kótyavetyélik a színpad előtt a „rabigába” jutott jobbágyokat, majd eredményhirdetés is lesz, s ajándékra számíthatnak többek között a leggyorsabbak is.

A Regék ösvénye történelmi próbák sorozatában regéli el hazánk és a Vértes-Gerecse történetének legizgalmasabb eseményeit az őskortól a tatabányai bányászat kialakulásáig. 2011-es évben az egyik fő téma a lovagi élet, játékos feladatokkal bemutatni azt a folyamatot, amelyben minden vállalkozó szellemű tatabányai kipróbálhatja, hogyan teljesítették a lovagi próbákat. Erre szolgál a Hétpróbás lovagok játék.

Tematikus projectek: Vadat, halat s mi jó falat.....interaktív bemutató keretében vadászat történetét dolgozzuk fel az őskortól napjainkig, ahol az eszközöket, módszereket mutatjuk be korhű ruhában. Hasonló célt szolgál  a Kőbe zárt élet –  program, amely a kő felhasználását ismerteti az őskortól napjainkig, a hegység geológiai formáit bemutató Turul tanösvény meglévő színhelyeit kihasználva. Madarat tolláról - játékos természetismereti terepgyakorlatokkal kívánjuk bővíteni programunkat a Gerecse élővilágának és annak változásainak bemutatására.

A Gölbasi vitézei – török tábor ízelítőt nyújt a 150 éves török uralom hatásaiból, bemutatja a 16-17. századi török fegyvereket, szokásokat.

A sokadalmi téren egy középkori falusi vásárteret alakítunk ki a barlang mögötti tisztáson, ahol lesznek vásárosok, kézművesek, céhmesterek, s a jópofa kofák kínálják portékáikat az arra járóknak. A tér korhű „jelmezt” kap: korhű „uccanevekkel”, feliratokkal, korhű ruhákba öltözött vásárosokkal és szervezőkkel. Egy középkori „kórházat” ispotályt építünk fel, ahol korhű jelmezekben gyógyítanak orvosok, gyógyfüvesek, felcserek, szerzetesek.

A színpadon csepűrágók, komédiások szórakoztatják a nézőket és bábszínház köti le majd a kicsik figyelmét. A mondaíró pályázat győztes alkotását(alkotásait) jelenítjük meg a színpadon, de bemutatjuk a régió gazdag nemzetiségi és bányász hagyományait, táncait.

Ízelítő a programokból:
Törököt fogtam - kacagókoncert Levente Péterrel, Arasinda, Hollóének együttes, Shakespeare Színház, Asana Alisis és a Showvirágok

A mívesek uccája bepillantást enged a napjainkra már ritkaságszámba menő iparosság: a szövés, a gyöngyözés, kosárfonás mesterség fortélyaiba, megismerkedhet fazekasokkal, méhészekkel, mézeskalács- és sajtkészítőkkel, nemezelőkkel, gyertyamártókkal,  és játékkészítőkkel is.

Este a Csillag-Ászok-kal lehet fürkészni az égbolt titkait.

 
Pontos helyszín:
Kő-hegy, Turul-parkerdő
 
Belépő:
A rendezvény látogatása ingyenes!
A Panoráma út ezen a két napon lezárva, parkolni nem lehet. A rendezvényre feljutás gyalog, vagy különjárati autóbusszal lehetséges, a buszért támogatói hozzájárulást kérünk.
 
Információ:
Rákász Mihály
20/214-8010
rakaszmisi@gmail.com
 
Honlap: www.regegerecse.hu
 
Programfüzet: Letöltés
 
Plakát: 


Vissza
Új keresés
FIGYELEM!
Indulás előtt érdemes telefonon érdeklődni az információs elérhetőségeken a pontos időpont felől, mivel az esetleges változásokért nem tudunk felelősséget vállalni.

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: