Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  
A jövő hétre ajánljuk

2018. March 02 - 04.
VI. Budapesti Halfesztivál
Budapest

2018. March 03 - 04.
Édesség Napok - CsokoláDays
Zalaegerszeg

2018. March 03.
14. Árvízi Emléknap
Szeged

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

Felhívások

Árusok jelentkezését várják esztergomi rendezvényre
Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

VII. Rácalmási Tökfesztivál
 
Rácalmás, 2010. September 24 - 26.

 

Tök és tök mindenütt!
Tökkompozíciók, gasztronómiai fesztivál, tök és rácalmási ételspecialitások, neves borvidékek borai , kultúrműsorok és kiállítások gyönyörű környezetben.
Kézműves műhelyek: tökfaragás, papírmerítés, kerámia, játszóház.

A Rácalmási Tökfesztivál az elmúlt években a tökfesztiválok sorában az ország legnagyobb rendezvényévé fejlődött.

A 2009 évi tökfesztivál számokban
A tökfesztivál elszámolása még nem történt meg, erről később részletes beszámolót közlünk. Előzetesként néhány adat: 11 000 fő fizető látogató, 3 000 fizetés nélküli belépő (jutalom az utcai dekorálásért és az önkénteseknek a munkájukért), 650 fizető autóparkoló, 2 000 autó a faluban parkoló, 140 fő önkéntes munkás, kb. 75 árus.

Az utcai dekorációról
Akik a tökfesztivál ideje alatt a település utcáin sétáltak egyik ámulatból a másikba estek és csodálták, hogy a rácalmási lakosok ennyi utcai dekorációt készítenek. Ötletesebbnél- ötletesebb dekorációkat készítettek és szinte egymással versengve Rácalmást kidekorálták. Csattanós választ adtak ezzel a Dunaújvárosi Hírlap sanda cikkére, mely még a címében is kétségbe vonta a rácalmási lakosok kapcsolódását a tökfesztiválhoz.

Körülbelül 250 porta előtt készült el az utcai dekoráció, nem csak a főutcán, hanem az eldugott kis utcákban is tökfigurákkal találkoztak a látogatók. A fesztivál résztvevői rengeteg fényképet csináltak és vitték el Rácalmás hírét az ország minden részébe.

Az önkéntesek munkájáról
A tökfesztivál előkészítésén és lebonyolításán 120 fő dolgozott. A 14 ezer fő látogató fogadásához megfeszített munkára volt szükség az önkéntesek részéről. Egyik- másik munkacsoport a három napot szinte pihenés nélkül dolgozta végig és mind emellett a vendégek csak mosolyt és udvariasságot, sőt vidámságot tapasztaltak, ami átragadt rájuk is.
A 120 főn belül több kisebb nagyobb olyan csoport van, melyek olyan erősek, aktívak, hogy munkájuk kisugárzik az összes aktívára. Munkájuk színvonalával felveszik a versenyt bármelyik profi csoporttal, munkabírásban túl is tesznek rajtuk.
Természetesen nem mindenben vagyunk erősek, ennyi látogató igen sokféle igényt vet fel, de a tapasztalatokat a jövőre nézve leszűrjük.

A tökkiállításról
A tökkiállítás témakörben több területen kívántunk előre lépni.
Az egyik ilyen lépés a Jankovich Általános és Alapfokú Művészeti Iskola bevonása a tökkompozíciók készítésébe. 15 osztály versengett, ki tud többet, szebbet alkotni. Születtek is érdekes, szép alkotások és sok tapasztalat a jövőre nézve.
Sajnos kevés volt a a település lakóinak szabadtéri tökkompozíciója a Jankovich-kúriában.
Újdonság volt a „nagy tökök” versenye. A királyi koronáért nem csak rácalmásiak versenyeztek—Szalai László (31,5 kg), Szalai Árpád (42,0 kg), hanem vidékről is: - Czimmet Géza Székesfehérvár (44,5 kg, Hegyi Miklós Pázmánd (49,5 kg), Bajnóczi Tibor Bicske (59,5 kg), és Kalmár Benedek Akasztóról (66,5 kg). A fentiek alapján a TÖKKIRÁLY címet Kalmár Benedek kapta a hozzá tartozó kerámia díjjal.
A kiállítás egyik nagy meglepetése Kovács Imréné Ibolya dunaújvárosi lakos kompozíciói. Aki nem csak a kültéren, de a kúria épületében is állított ki kompozíciókat. Régmúlt idők meséit elevenítette fel és csodálhatták meg. A „Világ gyermekei” kompozíciója, az öt nagy kontinens népviseletbe öltöztetett gyermekei tökfiguráinak Igényes és szellemes megalkotásával találkoztak a látogatók.
A különleges lámpások tökből-- Sági Erika Soltról—„Serka”— „Ahogy a kertben lóg a lopótök, mindegyik a természet által a saját, egyedülálló alakjába öntve, lenyűgöző fényjátékával és kézimunka remekével díszített”, mely igen magas művészi színvonalat képviselt.
Az Öko nagyteremben négy nagy tökkiállító — Debreceni Károly Lovasberényből, Fejes Sándor Hódmezővásárhelyről, Kalmár Benedek Akasztóról és Szalai Árpád Rácalmásról--tök kiállítása keretében a látogatók a lehetséges tökfajták nagy választékával, hihetetlenül sokféle fajtával, alakkal, nagysággal, színnel találkozhattak.

Kézműves foglalkozásokról
Az elmúlt években is tapasztaltuk, hogy egyre több a gyermeklátogató, akik igénylik a kézműves foglalkoztatást. Ezért már eleve úgy készültünk fel, hogy az ÁGASFA Hagyományteremtő mesterei mellett a KREAKEZ stúdiót is felkérjük a foglalkoztatásra. Mindamellett működött az asztalos, a papírmerítő műhely és külön sátorban az Arnóczky Ilus vezetésével a tökfaragás. Közel 350 db tököt faragtak ki a gyerekek. Különlegesség volt a kavics faragás, díszítés.
Az előzetes felméréseink alapján óvodák, iskolák igénye oly nagy volt a kézműves foglalkozások iránt, hogy már pénteken a déli órákban külön buszokon érkeztek az óvodás, iskolás gyermekek, akiknek így nagyobb lehetősége volt a kézműves műhelyekben dolgozni.

Kulturális műsorok
A Nagyszínpad kulturális műsorának összeállítása nagyon jól sikerült. Jó volt az arány az amatőr és a profi művészek között. Messze vidékről is érkeztek amatőr együttesek, éppen azért, hogy bemutassák azon vidékek művészetét. Egyik szempontunkat realizáljuk ezzel, hogy tágítsuk az amatőr művészek körét. Az Igari, a hévízgyörki, a tököli, a kunszentmiklósi, seregélyesi, stb. együttesek csodálatos népművészetet mutattak be. A profi együttesek pedig olyan népszerűek voltak, hogy ezrével vonzották a látogatókat. A Drumster dob együttes évről évre fergeteges sikert arat. A Három Grácia - Monalisa Együttes, a Firkin, a Digitál, a Mobilmánia és a Csík együttes minden eddiginél magasabb színvonalat biztosítottak.
Újdonság és nagy siker volt a Gyermek színpad interaktív működtetése, amihez csatlakozott a szórakoztató Kalandpark játékaival.

Gasztronómia
A gasztronómia területén elmondhatjuk, hogy voltak jó konyhák, de az  egyik profi étkeztető cég  az utolsó héten történő visszamondása miatt a kínálat nem volt teljes és ez sorbaállást és kényelmetlenséget okozott. A tökös ételek kínálata úgyszintén szűkös volt, annak ellenére, hogy a faluvédő Klub tagjai mindent megtettek a siker érdekében. Az igény többszöröse volt a lehetőségnek.
A koreai ételek kóstolója kitűnően sikerült. Körülbelül 1000 db. koreai ételkóstolót szolgáltak fel, melyből kiderült, hogy a magyarok szívesen fogyasztják a koreai ételeket. A magyar tökös ételkóstoló szintén sikeres volt, érdemes még nagyobb lehetőséget biztosítani az étkek- kóstolásnak.

2010 szeptemberében a jól bevált hagyományok mellett sok újjal találkozhatnak látogatóink a fesztiválon. Ilyen például az ízek utcája, a tökfaragó művészek, kibővített kézműves lehetőségek a gyermekek számára, valamint a nagyszínpadon neves együttesek koncertjei.

Program:
Tökkiállítás
• Utcai tökdekorációk
A 6-os úttól a Jankovich-kúriáig, a fesztivál helyszínéig a porták előtt tök dekorációk és  
tökfigurák vezetik a látogatókat a helyszínre.
• Tökpiramis
A Millenniumi Parkban megépítjük a 4.50 m magas tökpiramist. A piramist Halloween tökökből építjük
• Tökkompozíciók és tök mesék
A Jankovich Miklós Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak tökbemutatója, egyesületek, csoportok és egyének kiállítása a Jankovich-kúria udvarán.
• Különleges tökök kiállítása.
A kiállítást az Öko épület nagyteremében rendezzük az alábbi kiállítókkal: Kalmár Benedek Akasztóról kígyó- és krokodil tökök, Fejes Sándor Hódmezővásárhelyről különleges tökök, Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület Dél-amerikai tökök.
• Tökös versenyek:
Legszebb tökös porta, tökkirály-választás, legszebb tökkompozíció, legkülönlegesebb tök stb.

Kulturális program
Szeptember 24. péntek

10.00-14.00 Óvodások és kisiskolások fogadása, kézműves foglalkozások, tökfaragás. Ki-mit tud a tökről (kérdés-felelet)
12.00-14.50 Gépzene
14.50-15.20 Baracsi Kiscsapás Néptáncegyüttes
15.20-15.50 Kiállítások megnyitása
15.50-16.20 Baracsi Szélles-csapás Néptánc Együttes
16.30-17.15 Kefir- Kecskés Tibor-szólóest
17.30-19.30 Digitál Zenekar Mukli Istvánnal
19.40-20.15 Mermi Táncegyüttes
20.30-22.30 HT3 Horváth Tamás és zenekara
 
Szeptember 25. szombat
10.00-10.30 Gépzene
10-30-11,00 Sándor Frigyes Zeneiskola Fúvószenekara Dunaújváros
11.10-11.40 Rácalmási Néptánccsoport
11.45-12.05 Szívhang Kórus Egyesület, Bodajk: Népdalok
13.15-13.55 Baracsi Néptáncegyüttes „Tolvaj Marci Kisködmöne” táncjáték
13.55-14.00  Sándor Frigyes Zeneiskola Fúvószenekara. Dunaújváros; Fanfár hívogató
14.00-14.20 Köszöntő: Szalai Árpád elnök, Schrick István polgármester, L Simon László országgyűlési képviselő, Mr. Sang Il Lee Hankook Tire Magyarország Kft. Igazgató
14.25-15.10 Baracsi Néptáncegyüttes; Néptáncok
15.15-16.10 Solymi Conga Show + Karib és Brazil zenés-táncos show
16.15-16.30 Apple Country Club; Western táncok
16.35-17.20 Samba Drumsters; Ütős show
17.35-18.20 Almássy Gonoszok; táncok
19.00 19.10 Cimbali Band koncert
19-20-20,50 Kormorán Memory Band Együttes koncert
21,00-22,30  Piramis  Plusz Együttes-(Gallai P.-Závodi J.-Köves M.-Csoki-Vörös G.) koncert
 
Szeptember 26. vasárnap
10.00-11.00 Gépzene
11.00-11.15 Rácalmási óvodások műsor
11.20-11.40 Jankovich Ált. Iskola verses, táncos műsora
11.45-12.40 Görömbő Kompánia „Mesébe szőtt tánc, táncba szőtt mese
12.45-13.00 Dunaújvárosi Betyárok dalok citera kísérettel
13.10-14.00 Százszorszép Táncegyüttes élőzene kísérettel. Martonvásár
14.00-14.20 Brass in the fúvós kvintett, „Utcai Performance” csalogató
14.20-14.50 Brass in the fúvós kvintett „Utcai Performance”
Méhes Csaba Pantomim művésszel
15.00-15.30 Pyrgos görög zenekar Beloiannisz
15.40-16.20 Pyrgos görög néptánccsoport, hastánc és tűztánc, férfi szólótánc tányértöréssel -Beloiannisz
16.30-17.25 Tabán Szerb Néptáncegyüttes
17.35-18.15 Pál István –szalonna- zenekara, vendégszerepel az Állami Népi együttes táncos párja
18.30-20.00 Korál Együttes (Fischer László, Fekete Tibor ”Samu”, Balázs Feco, Dorozsmai Péter) koncertje

Gyermek Játszóház
A fesztivál teljes ideje alatt a gyermekek rendelkezésére áll ugrálóvár, trambulin; a Kalandpark-játszóház Kft felfújható óriás játékai: „”Megi kukac”” (belsejében a továbbhaladást különböző akadályok nehezítik), „”Gyalog kakukk akadálypálya” (nyolcszögletű ugrálóvár- és különleges csúszda). pónilovas lovaglás
A fesztivál ideje alatt minden nap kézműves foglalkozások a Kézműves Műhelyekben, és a kúria mögötti sátrakban

Kiállítások
Állandó kiállítások:
Helytörténeti Kiállítás - állandó kiállítás. 2006. augusztus 20-án avattuk Rácalmás Helytörténeti Kiállítását, ahol korszerű rendezési elvek alapján mutatjuk be településünk múltját, történetét.
Halászati Kiállítás – állandó kiállítás. Településünk halász település volt, ezért halászati emlékekben igen gazdag. A Halászati teremben ebből látunk ízelítőt.
Afrika Kiállítás – állandó kiállítás. Az ökoturisztikától kissé idegen anyag az afrikai állatok bemutatása, mindemellett Varga Imre 2007 évi ajándékát szívesen mutatjuk a látogatóknak.

Kiállítások a fesztivál ideje alatt:
III. Raáb Ervin Művészeti Tábor anyagának kiállítása –Festmények, grafikák, fotók

Gombor József  Kapolcs Romantikus, szürrealista festőművész
Győrffy József paksi festőművész. A természet kimeríthetetlen forrása képeinek. Célja, hogy a napjaink, rohanó, túlterhelt és emberei békére és harmóniára találjanak képei nézegetése közben.
Foltvarró- Patchwork kiállítás. A foltvarrók évről évre rendkívül gazdag anyaggal lepik meg a látogatókat. A rácalmási Foltvarró Klub tagjai már-már művészi szinten varrják a foltokat.
A Tökvilág zenéje-. Kőszegi István Medináról (Tolna Megye), régóta készít tökből különféle zeneszerszámokat. A több száz darabos gyűjteményéből mutat be most egy nagyon szép kollekciót.
Léb Zsuzsa Babaszalon- „ Rongybabák története”Az 1900-as évektől napjainkig
Bubutímár Éva és a Manóműhely Szendehely kerámiaművész „Önfeledt utazás a tárgyak világába; Szín, élet, boldog világ sugárzik alkotásairól
Természetfotó kiállítás- Dunaújváros
Takács József és társai ételszobrász, tökfaragó művészek Budapest

Kézműves foglalkozások
Óvodás, iskolás hívogató. szeptember 24-én, pénteken 10.00 – 15,00 óra között óvodák, iskolák csoportjai, diákjai részére intenzív foglalkozásokat szervezünk elsősorban a kézműves munkákban. A múzeumokba és kiállítási termekben külön vezetést biztosítunk a gyermekek részére. Emellett a fesztiválnyitás kezdő óráinak nyüzsgését és látványát is élvezhetik a gyerekek.
Tökfaragás Arnóczky Ilona vezetésével tökfaragó mesterek várják a gyerekeket közös tökfaragásra. Helyszín a Kúria főépülete mögötti sátrak.
ÁGASFA Hagyományélesztő Egyesület: a korongozó, agyagformázó, szövő, textilfestő, papíralakító, gyöngyfűző mesterek a Kézműves Műhelyekben dolgoznak.
Asztalos- és fafaragó mesterek a fafaragó műhelyben vezetik a foglalkozást,
Papírmerítő műhely.
KREAKEZ Népművészeti Stúdió Dunaújváros. Dr. Gubánné Pintér Annamária vezetésével dolgoznak a kézműves mesterek a Kúria mögötti sátrakban: nád- és agyagsípokat, gyékény tárgyakat, gyöngyfűzést, papírbabákat, madárijesztőket, csuhébabákat készítenek.
Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület,

Kerékpár és gyalogtúra
Töklámpás MOGYI Bringatúra kb.300 fő résztvevővel. szeptember 24 , pénteken este.18,00 órai indulással. A településen kijelölt útvonalon, kerékpároznak a résztvevők, a tökből faragott lámpásokkal.
Töklámpás Gyalogtúra kb.300- fő részvételével. szeptember 25-én, szombaton este , 20.00 óra után, a településen a kijelölt útvonalon biztosítás mellett.

Gasztronómia
Tökből készült ételek
A Duna Ökoturisztikai Központ Gasztronómiai Termében tökből készült ételeket és hagyományos rácalmási ételeket készítünk: rácalmási sült tök, hússal-gombával töltött tök, tökös-táska, tökös-mákos rétes, rácalmási arató bableves és rácalmási almás lepény.

Ételárusok
Hagyományos-kemencében sült étel-, sült- és grill-étel-, kemencés lángos, faszénen sütött kürtőskalács-, hot-dog, marha-és mangalica húskészítmény, delikátesz élelmiszer (tökmag, dió stb. olajok)-, bio reform élelmiszer, pékáru, tehén- és kecskesajt árusok kínálják portékáikat.

Ételkóstoló
Ingyenes ételkóstolót tartunk: rácalmási sült-tökből minden nap A Hankook Tire Magyarország koreai ételkóstolót tart a szokott helyen, mely igen népszerű szeptember 25-én,, szombaton 12.00-15,00 óra között. A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület szeptember 26-án 12.00-14.00 óráig tart ételkóstolót tökös ételekből.

Édességek
A méz-, lekvár-, gyümölcscukrászati termékek-, számtalancukorkaféleség-, mézeskalács-, vattacukor-, jégkása-, édes sütemény- és desszertárusok igen nagy számban vonulnak fel, de megtalálhatók lesznek az egészséges táplálkozás édességei is –(aszalt) gyümölcs formájában.

Bor- és pálinka kultúra
Az ország híres borvidékeiről, jó-nevű borászok és pálinkafőzők mutatják be boraikat és különleges pálinkáikat a fapavilonokban, melyek kóstolhatók, vásárolhatók is. Így: Neiner Borpince, Szekszárd; Salánki Családi Borpince Aszófő ; Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villány- Kisharsány; Frittmann Testvérek Kft. Soltvadkert; Szicsek Pálinkafőzde, Tiszaföldvár; Panyolai Szilvórium Kft Panyola

Egészségmegőrzés
Az Ökocentrum két termében egészségfelmérő vizsgálatokat végeznek és egészség megőrző tanácsokat adnak, különféle készítményeket és gyógyászati eszközöket árusítanak.

Kézműves árusok
A kúria egész területén az udvari sátrakban 40-50 kézműves mutatja be munkáját: így --csuhé-, szalma-, gyékényművesség, bőrdíszmű, festett üveg, faáru, kerámia, fazekasáru, rézdomborító, gyöngyfűző divat- és üveg ékszerek, stb. A rendezvényre kitelepülők részletes listája megtekinthető: www.faluvedok.hu, www.racalmas.hu; http://tokfesztival.racalmas.hu honlapokon.

 
Pontos helyszín:
Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központ (Jankovich köz 5-7.)
 
Belépő:
egységesen 300Ft/nap.
1 m alatti gyermekeknek és mozgássérülteknek ingyenes.
A belépők csuklópántot kapnak. A csuklópánttal naponta többször is be lehet lépni a fesztivál területére.
A gépjárműveknek kivilágított parkolót biztosítunk.
Autóknak parkolási díj: 500Ft/nap.
Autóbusz parkolási díja: 1 000Ft/nap.
A fesztivál idején a településen megállási és várakozási tilalom lesz az utak mellett. Parkolni csak a kijelölt parkolókban lehet, ezt táblák jelzik.
 
Információ:
Szalai Árpád
25/444-095, 20/932-9307
faluvedok@invitel.hu
 
Honlap: www.faluvedok.hu

Vissza
Új keresés
FIGYELEM!
Indulás előtt érdemes telefonon érdeklődni az információs elérhetőségeken a pontos időpont felől, mivel az esetleges változásokért nem tudunk felelősséget vállalni.

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: