Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

Felhívások

Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

VII. Rácalmási Tökfesztivál
 
Rácalmás, 2010. szeptember 24 - 26.

 

Tök és tök mindenütt!
Tökkompozíciók, gasztronómiai fesztivál, tök és rácalmási ételspecialitások, neves borvidékek borai , kultúrműsorok és kiállítások gyönyörű környezetben.
Kézműves műhelyek: tökfaragás, papírmerítés, kerámia, játszóház.

A Rácalmási Tökfesztivál az elmúlt években a tökfesztiválok sorában az ország legnagyobb rendezvényévé fejlődött.

A 2009 évi tökfesztivál számokban
A tökfesztivál elszámolása még nem történt meg, erről később részletes beszámolót közlünk. Előzetesként néhány adat: 11 000 fő fizető látogató, 3 000 fizetés nélküli belépő (jutalom az utcai dekorálásért és az önkénteseknek a munkájukért), 650 fizető autóparkoló, 2 000 autó a faluban parkoló, 140 fő önkéntes munkás, kb. 75 árus.

Az utcai dekorációról
Akik a tökfesztivál ideje alatt a település utcáin sétáltak egyik ámulatból a másikba estek és csodálták, hogy a rácalmási lakosok ennyi utcai dekorációt készítenek. Ötletesebbnél- ötletesebb dekorációkat készítettek és szinte egymással versengve Rácalmást kidekorálták. Csattanós választ adtak ezzel a Dunaújvárosi Hírlap sanda cikkére, mely még a címében is kétségbe vonta a rácalmási lakosok kapcsolódását a tökfesztiválhoz.

Körülbelül 250 porta előtt készült el az utcai dekoráció, nem csak a főutcán, hanem az eldugott kis utcákban is tökfigurákkal találkoztak a látogatók. A fesztivál résztvevői rengeteg fényképet csináltak és vitték el Rácalmás hírét az ország minden részébe.

Az önkéntesek munkájáról
A tökfesztivál előkészítésén és lebonyolításán 120 fő dolgozott. A 14 ezer fő látogató fogadásához megfeszített munkára volt szükség az önkéntesek részéről. Egyik- másik munkacsoport a három napot szinte pihenés nélkül dolgozta végig és mind emellett a vendégek csak mosolyt és udvariasságot, sőt vidámságot tapasztaltak, ami átragadt rájuk is.
A 120 főn belül több kisebb nagyobb olyan csoport van, melyek olyan erősek, aktívak, hogy munkájuk kisugárzik az összes aktívára. Munkájuk színvonalával felveszik a versenyt bármelyik profi csoporttal, munkabírásban túl is tesznek rajtuk.
Természetesen nem mindenben vagyunk erősek, ennyi látogató igen sokféle igényt vet fel, de a tapasztalatokat a jövőre nézve leszűrjük.

A tökkiállításról
A tökkiállítás témakörben több területen kívántunk előre lépni.
Az egyik ilyen lépés a Jankovich Általános és Alapfokú Művészeti Iskola bevonása a tökkompozíciók készítésébe. 15 osztály versengett, ki tud többet, szebbet alkotni. Születtek is érdekes, szép alkotások és sok tapasztalat a jövőre nézve.
Sajnos kevés volt a a település lakóinak szabadtéri tökkompozíciója a Jankovich-kúriában.
Újdonság volt a „nagy tökök” versenye. A királyi koronáért nem csak rácalmásiak versenyeztek—Szalai László (31,5 kg), Szalai Árpád (42,0 kg), hanem vidékről is: - Czimmet Géza Székesfehérvár (44,5 kg, Hegyi Miklós Pázmánd (49,5 kg), Bajnóczi Tibor Bicske (59,5 kg), és Kalmár Benedek Akasztóról (66,5 kg). A fentiek alapján a TÖKKIRÁLY címet Kalmár Benedek kapta a hozzá tartozó kerámia díjjal.
A kiállítás egyik nagy meglepetése Kovács Imréné Ibolya dunaújvárosi lakos kompozíciói. Aki nem csak a kültéren, de a kúria épületében is állított ki kompozíciókat. Régmúlt idők meséit elevenítette fel és csodálhatták meg. A „Világ gyermekei” kompozíciója, az öt nagy kontinens népviseletbe öltöztetett gyermekei tökfiguráinak Igényes és szellemes megalkotásával találkoztak a látogatók.
A különleges lámpások tökből-- Sági Erika Soltról—„Serka”— „Ahogy a kertben lóg a lopótök, mindegyik a természet által a saját, egyedülálló alakjába öntve, lenyűgöző fényjátékával és kézimunka remekével díszített”, mely igen magas művészi színvonalat képviselt.
Az Öko nagyteremben négy nagy tökkiállító — Debreceni Károly Lovasberényből, Fejes Sándor Hódmezővásárhelyről, Kalmár Benedek Akasztóról és Szalai Árpád Rácalmásról--tök kiállítása keretében a látogatók a lehetséges tökfajták nagy választékával, hihetetlenül sokféle fajtával, alakkal, nagysággal, színnel találkozhattak.

Kézműves foglalkozásokról
Az elmúlt években is tapasztaltuk, hogy egyre több a gyermeklátogató, akik igénylik a kézműves foglalkoztatást. Ezért már eleve úgy készültünk fel, hogy az ÁGASFA Hagyományteremtő mesterei mellett a KREAKEZ stúdiót is felkérjük a foglalkoztatásra. Mindamellett működött az asztalos, a papírmerítő műhely és külön sátorban az Arnóczky Ilus vezetésével a tökfaragás. Közel 350 db tököt faragtak ki a gyerekek. Különlegesség volt a kavics faragás, díszítés.
Az előzetes felméréseink alapján óvodák, iskolák igénye oly nagy volt a kézműves foglalkozások iránt, hogy már pénteken a déli órákban külön buszokon érkeztek az óvodás, iskolás gyermekek, akiknek így nagyobb lehetősége volt a kézműves műhelyekben dolgozni.

Kulturális műsorok
A Nagyszínpad kulturális műsorának összeállítása nagyon jól sikerült. Jó volt az arány az amatőr és a profi művészek között. Messze vidékről is érkeztek amatőr együttesek, éppen azért, hogy bemutassák azon vidékek művészetét. Egyik szempontunkat realizáljuk ezzel, hogy tágítsuk az amatőr művészek körét. Az Igari, a hévízgyörki, a tököli, a kunszentmiklósi, seregélyesi, stb. együttesek csodálatos népművészetet mutattak be. A profi együttesek pedig olyan népszerűek voltak, hogy ezrével vonzották a látogatókat. A Drumster dob együttes évről évre fergeteges sikert arat. A Három Grácia - Monalisa Együttes, a Firkin, a Digitál, a Mobilmánia és a Csík együttes minden eddiginél magasabb színvonalat biztosítottak.
Újdonság és nagy siker volt a Gyermek színpad interaktív működtetése, amihez csatlakozott a szórakoztató Kalandpark játékaival.

Gasztronómia
A gasztronómia területén elmondhatjuk, hogy voltak jó konyhák, de az  egyik profi étkeztető cég  az utolsó héten történő visszamondása miatt a kínálat nem volt teljes és ez sorbaállást és kényelmetlenséget okozott. A tökös ételek kínálata úgyszintén szűkös volt, annak ellenére, hogy a faluvédő Klub tagjai mindent megtettek a siker érdekében. Az igény többszöröse volt a lehetőségnek.
A koreai ételek kóstolója kitűnően sikerült. Körülbelül 1000 db. koreai ételkóstolót szolgáltak fel, melyből kiderült, hogy a magyarok szívesen fogyasztják a koreai ételeket. A magyar tökös ételkóstoló szintén sikeres volt, érdemes még nagyobb lehetőséget biztosítani az étkek- kóstolásnak.

2010 szeptemberében a jól bevált hagyományok mellett sok újjal találkozhatnak látogatóink a fesztiválon. Ilyen például az ízek utcája, a tökfaragó művészek, kibővített kézműves lehetőségek a gyermekek számára, valamint a nagyszínpadon neves együttesek koncertjei.

Program:
Tökkiállítás
• Utcai tökdekorációk
A 6-os úttól a Jankovich-kúriáig, a fesztivál helyszínéig a porták előtt tök dekorációk és  
tökfigurák vezetik a látogatókat a helyszínre.
• Tökpiramis
A Millenniumi Parkban megépítjük a 4.50 m magas tökpiramist. A piramist Halloween tökökből építjük
• Tökkompozíciók és tök mesék
A Jankovich Miklós Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak tökbemutatója, egyesületek, csoportok és egyének kiállítása a Jankovich-kúria udvarán.
• Különleges tökök kiállítása.
A kiállítást az Öko épület nagyteremében rendezzük az alábbi kiállítókkal: Kalmár Benedek Akasztóról kígyó- és krokodil tökök, Fejes Sándor Hódmezővásárhelyről különleges tökök, Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület Dél-amerikai tökök.
• Tökös versenyek:
Legszebb tökös porta, tökkirály-választás, legszebb tökkompozíció, legkülönlegesebb tök stb.

Kulturális program
Szeptember 24. péntek

10.00-14.00 Óvodások és kisiskolások fogadása, kézműves foglalkozások, tökfaragás. Ki-mit tud a tökről (kérdés-felelet)
12.00-14.50 Gépzene
14.50-15.20 Baracsi Kiscsapás Néptáncegyüttes
15.20-15.50 Kiállítások megnyitása
15.50-16.20 Baracsi Szélles-csapás Néptánc Együttes
16.30-17.15 Kefir- Kecskés Tibor-szólóest
17.30-19.30 Digitál Zenekar Mukli Istvánnal
19.40-20.15 Mermi Táncegyüttes
20.30-22.30 HT3 Horváth Tamás és zenekara
 
Szeptember 25. szombat
10.00-10.30 Gépzene
10-30-11,00 Sándor Frigyes Zeneiskola Fúvószenekara Dunaújváros
11.10-11.40 Rácalmási Néptánccsoport
11.45-12.05 Szívhang Kórus Egyesület, Bodajk: Népdalok
13.15-13.55 Baracsi Néptáncegyüttes „Tolvaj Marci Kisködmöne” táncjáték
13.55-14.00  Sándor Frigyes Zeneiskola Fúvószenekara. Dunaújváros; Fanfár hívogató
14.00-14.20 Köszöntő: Szalai Árpád elnök, Schrick István polgármester, L Simon László országgyűlési képviselő, Mr. Sang Il Lee Hankook Tire Magyarország Kft. Igazgató
14.25-15.10 Baracsi Néptáncegyüttes; Néptáncok
15.15-16.10 Solymi Conga Show + Karib és Brazil zenés-táncos show
16.15-16.30 Apple Country Club; Western táncok
16.35-17.20 Samba Drumsters; Ütős show
17.35-18.20 Almássy Gonoszok; táncok
19.00 19.10 Cimbali Band koncert
19-20-20,50 Kormorán Memory Band Együttes koncert
21,00-22,30  Piramis  Plusz Együttes-(Gallai P.-Závodi J.-Köves M.-Csoki-Vörös G.) koncert
 
Szeptember 26. vasárnap
10.00-11.00 Gépzene
11.00-11.15 Rácalmási óvodások műsor
11.20-11.40 Jankovich Ált. Iskola verses, táncos műsora
11.45-12.40 Görömbő Kompánia „Mesébe szőtt tánc, táncba szőtt mese
12.45-13.00 Dunaújvárosi Betyárok dalok citera kísérettel
13.10-14.00 Százszorszép Táncegyüttes élőzene kísérettel. Martonvásár
14.00-14.20 Brass in the fúvós kvintett, „Utcai Performance” csalogató
14.20-14.50 Brass in the fúvós kvintett „Utcai Performance”
Méhes Csaba Pantomim művésszel
15.00-15.30 Pyrgos görög zenekar Beloiannisz
15.40-16.20 Pyrgos görög néptánccsoport, hastánc és tűztánc, férfi szólótánc tányértöréssel -Beloiannisz
16.30-17.25 Tabán Szerb Néptáncegyüttes
17.35-18.15 Pál István –szalonna- zenekara, vendégszerepel az Állami Népi együttes táncos párja
18.30-20.00 Korál Együttes (Fischer László, Fekete Tibor ”Samu”, Balázs Feco, Dorozsmai Péter) koncertje

Gyermek Játszóház
A fesztivál teljes ideje alatt a gyermekek rendelkezésére áll ugrálóvár, trambulin; a Kalandpark-játszóház Kft felfújható óriás játékai: „”Megi kukac”” (belsejében a továbbhaladást különböző akadályok nehezítik), „”Gyalog kakukk akadálypálya” (nyolcszögletű ugrálóvár- és különleges csúszda). pónilovas lovaglás
A fesztivál ideje alatt minden nap kézműves foglalkozások a Kézműves Műhelyekben, és a kúria mögötti sátrakban

Kiállítások
Állandó kiállítások:
Helytörténeti Kiállítás - állandó kiállítás. 2006. augusztus 20-án avattuk Rácalmás Helytörténeti Kiállítását, ahol korszerű rendezési elvek alapján mutatjuk be településünk múltját, történetét.
Halászati Kiállítás – állandó kiállítás. Településünk halász település volt, ezért halászati emlékekben igen gazdag. A Halászati teremben ebből látunk ízelítőt.
Afrika Kiállítás – állandó kiállítás. Az ökoturisztikától kissé idegen anyag az afrikai állatok bemutatása, mindemellett Varga Imre 2007 évi ajándékát szívesen mutatjuk a látogatóknak.

Kiállítások a fesztivál ideje alatt:
III. Raáb Ervin Művészeti Tábor anyagának kiállítása –Festmények, grafikák, fotók

Gombor József  Kapolcs Romantikus, szürrealista festőművész
Győrffy József paksi festőművész. A természet kimeríthetetlen forrása képeinek. Célja, hogy a napjaink, rohanó, túlterhelt és emberei békére és harmóniára találjanak képei nézegetése közben.
Foltvarró- Patchwork kiállítás. A foltvarrók évről évre rendkívül gazdag anyaggal lepik meg a látogatókat. A rácalmási Foltvarró Klub tagjai már-már művészi szinten varrják a foltokat.
A Tökvilág zenéje-. Kőszegi István Medináról (Tolna Megye), régóta készít tökből különféle zeneszerszámokat. A több száz darabos gyűjteményéből mutat be most egy nagyon szép kollekciót.
Léb Zsuzsa Babaszalon- „ Rongybabák története”Az 1900-as évektől napjainkig
Bubutímár Éva és a Manóműhely Szendehely kerámiaművész „Önfeledt utazás a tárgyak világába; Szín, élet, boldog világ sugárzik alkotásairól
Természetfotó kiállítás- Dunaújváros
Takács József és társai ételszobrász, tökfaragó művészek Budapest

Kézműves foglalkozások
Óvodás, iskolás hívogató. szeptember 24-én, pénteken 10.00 – 15,00 óra között óvodák, iskolák csoportjai, diákjai részére intenzív foglalkozásokat szervezünk elsősorban a kézműves munkákban. A múzeumokba és kiállítási termekben külön vezetést biztosítunk a gyermekek részére. Emellett a fesztiválnyitás kezdő óráinak nyüzsgését és látványát is élvezhetik a gyerekek.
Tökfaragás Arnóczky Ilona vezetésével tökfaragó mesterek várják a gyerekeket közös tökfaragásra. Helyszín a Kúria főépülete mögötti sátrak.
ÁGASFA Hagyományélesztő Egyesület: a korongozó, agyagformázó, szövő, textilfestő, papíralakító, gyöngyfűző mesterek a Kézműves Műhelyekben dolgoznak.
Asztalos- és fafaragó mesterek a fafaragó műhelyben vezetik a foglalkozást,
Papírmerítő műhely.
KREAKEZ Népművészeti Stúdió Dunaújváros. Dr. Gubánné Pintér Annamária vezetésével dolgoznak a kézműves mesterek a Kúria mögötti sátrakban: nád- és agyagsípokat, gyékény tárgyakat, gyöngyfűzést, papírbabákat, madárijesztőket, csuhébabákat készítenek.
Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület,

Kerékpár és gyalogtúra
Töklámpás MOGYI Bringatúra kb.300 fő résztvevővel. szeptember 24 , pénteken este.18,00 órai indulással. A településen kijelölt útvonalon, kerékpároznak a résztvevők, a tökből faragott lámpásokkal.
Töklámpás Gyalogtúra kb.300- fő részvételével. szeptember 25-én, szombaton este , 20.00 óra után, a településen a kijelölt útvonalon biztosítás mellett.

Gasztronómia
Tökből készült ételek
A Duna Ökoturisztikai Központ Gasztronómiai Termében tökből készült ételeket és hagyományos rácalmási ételeket készítünk: rácalmási sült tök, hússal-gombával töltött tök, tökös-táska, tökös-mákos rétes, rácalmási arató bableves és rácalmási almás lepény.

Ételárusok
Hagyományos-kemencében sült étel-, sült- és grill-étel-, kemencés lángos, faszénen sütött kürtőskalács-, hot-dog, marha-és mangalica húskészítmény, delikátesz élelmiszer (tökmag, dió stb. olajok)-, bio reform élelmiszer, pékáru, tehén- és kecskesajt árusok kínálják portékáikat.

Ételkóstoló
Ingyenes ételkóstolót tartunk: rácalmási sült-tökből minden nap A Hankook Tire Magyarország koreai ételkóstolót tart a szokott helyen, mely igen népszerű szeptember 25-én,, szombaton 12.00-15,00 óra között. A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület szeptember 26-án 12.00-14.00 óráig tart ételkóstolót tökös ételekből.

Édességek
A méz-, lekvár-, gyümölcscukrászati termékek-, számtalancukorkaféleség-, mézeskalács-, vattacukor-, jégkása-, édes sütemény- és desszertárusok igen nagy számban vonulnak fel, de megtalálhatók lesznek az egészséges táplálkozás édességei is –(aszalt) gyümölcs formájában.

Bor- és pálinka kultúra
Az ország híres borvidékeiről, jó-nevű borászok és pálinkafőzők mutatják be boraikat és különleges pálinkáikat a fapavilonokban, melyek kóstolhatók, vásárolhatók is. Így: Neiner Borpince, Szekszárd; Salánki Családi Borpince Aszófő ; Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villány- Kisharsány; Frittmann Testvérek Kft. Soltvadkert; Szicsek Pálinkafőzde, Tiszaföldvár; Panyolai Szilvórium Kft Panyola

Egészségmegőrzés
Az Ökocentrum két termében egészségfelmérő vizsgálatokat végeznek és egészség megőrző tanácsokat adnak, különféle készítményeket és gyógyászati eszközöket árusítanak.

Kézműves árusok
A kúria egész területén az udvari sátrakban 40-50 kézműves mutatja be munkáját: így --csuhé-, szalma-, gyékényművesség, bőrdíszmű, festett üveg, faáru, kerámia, fazekasáru, rézdomborító, gyöngyfűző divat- és üveg ékszerek, stb. A rendezvényre kitelepülők részletes listája megtekinthető: www.faluvedok.hu, www.racalmas.hu; http://tokfesztival.racalmas.hu honlapokon.

 
Pontos helyszín:
Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központ (Jankovich köz 5-7.)
 
Belépő:
egységesen 300Ft/nap.
1 m alatti gyermekeknek és mozgássérülteknek ingyenes.
A belépők csuklópántot kapnak. A csuklópánttal naponta többször is be lehet lépni a fesztivál területére.
A gépjárműveknek kivilágított parkolót biztosítunk.
Autóknak parkolási díj: 500Ft/nap.
Autóbusz parkolási díja: 1 000Ft/nap.
A fesztivál idején a településen megállási és várakozási tilalom lesz az utak mellett. Parkolni csak a kijelölt parkolókban lehet, ezt táblák jelzik.
 
Információ:
Szalai Árpád
25/444-095, 20/932-9307
faluvedok@invitel.hu
 
Honlap: www.faluvedok.hu





Vissza
Új keresés
FIGYELEM!
Indulás előtt érdemes telefonon érdeklődni az információs elérhetőségeken a pontos időpont felől, mivel az esetleges változásokért nem tudunk felelősséget vállalni.

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: