Manapság csak levesszük a boltok polcairól az előre csomagolt paprikát, de azt sokan még csak nem is sejtik, hogy hajdanán hogyan is került e nemes fűszernövény a paprikaföldekről egyszercsak a fazékba.
Aki ellátogatott 2011. október 8-án az Ópusztaszeri Emlékpark Paprikanapjára, nemcsak végigkövethette a hagyományos munkafolyamat állomásait, de ki is próbálhatta őket. Kipirult arccal törték a "külü"-ben a gyerekek a paprikát, együtt fűzte a család a mutatós piros füzéreket. A dolgosak saját maguk által készített paprikafüzérrel és némi tört paprikával térhettek haza, mellyel már a vasárnapi levest ízesíthették.
„Nagyon tetszik itt minden, már paprikát is őröltünk a fiammal. Gyakori vendégei vagyunk az Emlékparknak, évente legalább egyszer ellátogatunk ide” – nyilatkozta Zoltán, az egyik Szegedről ideutazó látogató, miközben fia, Marci Paprikajancsi Csúzlizdájában tette próbára ügyességét.
A kicsiket Paprikajancsi bábelődása is várta, míg a felnőttek a paprikapiacon válogathattak az édesnemes porokból. Aki megéhezett, ízletes paprikás krumplival vagy tarhonyás lecsóval csillapíthatta étvágyát.
A vendégeket Tokovics Tamás, az Emlékpark ügyvezető igazgatója is köszöntötte, aki szeptember 30-án, a Csongrád Megyei Paprikasón vette át a „Szegedi Paprika Nagykövete” címet.