Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  
A jövő hétre ajánljuk

2019. March 28.
Bsides BUD2019 IT Konferencia
Budapest

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

Felhívások

Árusok jelentkezését várják az Újbudai Húsvéti Vásár idejére
Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

Csilipaprikába töltöttek a Nagyrédei Nyitott Pincék Napján
Beküldte: Fesztiválkalauz

Hiába volt szép az idő, hiába nyitottak ki a pincék a mátraaljai Nagyrédén, most először rendkívül kevés vendég látogatott a Nyitott Pincék Napjára. Valahogy, mintha más lett volna minden. Még az időpont sem volt az igazi. A rendezvény meghirdetése is felemásra sikeredett. A pinceajtókat kinyitó borosgazdák száma ugyan rekordot döntött, de az is negatív rekord volt: összesen négy helyszín mutatkozott be a minőségi gasztronómiára vágyó közönség előtt, abból is az egyik a kecskefarm volt. Kevés program kínálkozott, kevés felvonultatott borral, ami részben az előző év gyenge termésének tudható be. Az okokat keresve hamar kiderült, hogy a támogatók is megcsappantak.
A jubileumi Nagyrédei Nyitott Pincék Napján a Gácsi pince nyerte meg az e napra meghirdetett Pince Szépe versenyt, amiért is egy gravírozott üvegtáblát adott át a Nagyrédei Turisztikai Egyesület Gácsi Tamásnak, a pince borászának nagy tapsvihar közepette. Gácsi Tamás: - A tavalyi évjárat nem volt jó, így idén két korábbi évjárattal örvendeztettük meg vendégeinket. 2009-ből származik száraz hárslevelű és zenit borunk. Azonban nemcsak az évjárattal van gond. A pályázatok utófinanszírozottsága miatt saját tőkebevonással tudunk csak tőketelepítést végrehajtani, pedig nagy szükség lenne befektetendőre. Megoldjuk. Nem vagyok megelégedve a polgármester faluhoz történő hozzáállásával sem. Olyan nincs, hogy semmi komoly nem történik a faluban. Nem hiszem, hogy ennyire tönkre lehet tenni egy települést. Amit letesz az asztalra az egy nagy nulla. (Véleménye után nagy taps szólt a háttérből). (Kerestük többször Balázs József polgármestert, hogy reagáljon a felvetésekre, azonban nem volt elérhető).
A Nagyrédei Turisztikai Egyesület kisorsolt dísz borospalackokat is a Pince Szépe versenyre szavazók között, amelyeket Nagy Zsombor Pálosvörösmartról, Balázsi Péter Budapestről és Nagy Péter Tamás Pálosvörösmartról nyert meg.
A pincesoron a Gácsi pincében fellépett a vendégek örömére Misi Kálmán, aki a tangóharmonikázás reneszánszának világában csalt szívfakasztó muzsikát a borkedvelők fülébe. A házi bormúzeumban apáink hagyományos borászati eszközei, előtte Láng Lajosné festményei voltak láthatók. Fellépett a szikrát pattintó Csibészke táncegyüttes is. Vörös és fehér után Stendahl regénye jutott eszébe az irodalom iránt fogékonynak, itt azonban Fehérék gulást főztek nagy kondérban, míg Veresék tárcsán sütötték mások pecsenyéjét. A szívvel, szeretettel fűszerezett ételek minden dombra lecsücsülő ízlelőbimbóit átpácolták, akik tíz ujjukat megnyalva haladtak tovább a mátraaljai panorámával megáldott pincesoron.
A következő állomás a Bordomb volt, ahol a Tiliczki Bormanufaktúra borai kacsintottak össze a vendéggel. Száraz borok közül a chardonnay-t, a Denevér cuvée-t, a cabarnet franc-kínálta a családi vállalkozás. Masquerade: ez egy fantázianév, amely a legújabb, modern címkézésű borokat rejtette, s talán pont emiatt jobban is fogyott. Félédes borok is voltak: zweigelt, cabarnet franc, hárslevelű. Nemcsak az ital volt finom. A visszatérő vendégek kedvencévé vált a macok, amely egy helyi hagyományos étek, amolyan kenyérlángos nagyrédeiesen. Sipos Judit, a szervező Nagyrédei Turisztikai Egyesület elnöke: - Mindenhol készültünk egy kis kulturális programmal a tizedik, jubileumi nyitott pincék napjára, amelyet idén a Nagyrédei Hegyközség és a Szent Imre Borlovagrend támogatott. Amit lehetett, szívből kiraktuk az asztalra, saját forrásból. Próbálkozunk. Ami azt illeti, lenne igény az összefogásra.
És hogy melyek voltak a kulturális programok itt? Veres Tibor jazzdélutánt tartott, amit a nemzetközi versenyen aranyérmes DreamTeam Cheerleaders pom-ponlányok bemutatója követett. Kerek Szabolcs és Szőke Attila adott gitárkoncertet. A naplementétől azonban átvette Mátraalja terepasztala felett az uralmat Pap Krisztián, aki bordombi zenés-énekes-táncos hangulatot kölcsönzött a lankák közé. A Szentivánéjhez közeli eseményt éjszakai talpgyökérégetéssel tették itt emlékezetessé.
A Nagyrédei Kecskefarmon, ha már Szent István nem járt arra, kint volt viszont a Szent István Rádió, s tudósított, tudósított. Családok hűsöltek a farm teraszán, élvezve a festői kék égbolton a szellő által terelt bárányfelhőket, amint találkoznak a harsogó zöld domb horizontján a pulikutya által terelt kecskékkel. A nyüzsgésben megtekinthették az összesereglettek, hogy itt miként takarítják be a lucernaszénát az állatok részére. Közben nagy füstöt okádott a kemence, amelyben sült cipót sütöttek eladó lány csalfaságával. Mellette rozmaringos gidasültet fogyaszthattak az ínyencek. A kecskefarm specialitásának számító lágy kecskesajtokat a nyár ízével kóstolhatta meg a gasztronómiai csodára áhítozó. Rengetegen kértek a kecskesajttal töltött csilipaprikából olívaolajban érlelve, nem véletlenül. Mindezeket nyakon önthette minden felnőtt részvevő a gazdaság kedvenc borával.
A T.bor pince most délután nyitott ki. Fekete Attila élőzenéje hozott kedvet a falu határában lévő borospince látogatásához. A Szőlőszemek tánccsoport lépett fel ezután. A nap folyamán csocsóbajnokságon próbálhatta ki a közönség sportszeretetét. Az egészségügyi sátorban Tóth Eszter doktornő végzett különféle szűrővizsgálatokat. Alkoholszondáztatás nem volt itt, hiszen úgyis tudta mindenki, mi lesz az eredmény. A többi között zefír, chardonnay, hárslevelű, szürkebarát, kékfrankos, cabarnet franc, cabarnet sauvignon, rosé került a kínálati terítékre. Gulyás mellett termelői méz és málna kellette még magát a vendégek szeme előtt búcsú előtti fogyasztásra, elvitelre. Vittek is bort sokan, meg mindenféle finomságot. Elraktározni Nagyréde zamatát, hogy a legközelebb egy év múlva tartandó Nyitott Pincék Napjára is kitartson a település emlékezete. A vendégek így ösztönözték a község gazdáit, hogy tartsanak ki jobb időkig, s tartsák meg jó szokásaikat, vendégszeretetüket egy több szempontból nehéz korszak ellenére.

Szöveg: Hegoczki F. Zsolt
Fotó: Becze Zoltán

A fesztivál adatlapja
Élménybeszámolók

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: