Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

Felhívások

Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

Csilipaprikába töltöttek a Nagyrédei Nyitott Pincék Napján
Beküldte: Fesztiválkalauz

Hiába volt szép az idő, hiába nyitottak ki a pincék a mátraaljai Nagyrédén, most először rendkívül kevés vendég látogatott a Nyitott Pincék Napjára. Valahogy, mintha más lett volna minden. Még az időpont sem volt az igazi. A rendezvény meghirdetése is felemásra sikeredett. A pinceajtókat kinyitó borosgazdák száma ugyan rekordot döntött, de az is negatív rekord volt: összesen négy helyszín mutatkozott be a minőségi gasztronómiára vágyó közönség előtt, abból is az egyik a kecskefarm volt. Kevés program kínálkozott, kevés felvonultatott borral, ami részben az előző év gyenge termésének tudható be. Az okokat keresve hamar kiderült, hogy a támogatók is megcsappantak.
A jubileumi Nagyrédei Nyitott Pincék Napján a Gácsi pince nyerte meg az e napra meghirdetett Pince Szépe versenyt, amiért is egy gravírozott üvegtáblát adott át a Nagyrédei Turisztikai Egyesület Gácsi Tamásnak, a pince borászának nagy tapsvihar közepette. Gácsi Tamás: - A tavalyi évjárat nem volt jó, így idén két korábbi évjárattal örvendeztettük meg vendégeinket. 2009-ből származik száraz hárslevelű és zenit borunk. Azonban nemcsak az évjárattal van gond. A pályázatok utófinanszírozottsága miatt saját tőkebevonással tudunk csak tőketelepítést végrehajtani, pedig nagy szükség lenne befektetendőre. Megoldjuk. Nem vagyok megelégedve a polgármester faluhoz történő hozzáállásával sem. Olyan nincs, hogy semmi komoly nem történik a faluban. Nem hiszem, hogy ennyire tönkre lehet tenni egy települést. Amit letesz az asztalra az egy nagy nulla. (Véleménye után nagy taps szólt a háttérből). (Kerestük többször Balázs József polgármestert, hogy reagáljon a felvetésekre, azonban nem volt elérhető).
A Nagyrédei Turisztikai Egyesület kisorsolt dísz borospalackokat is a Pince Szépe versenyre szavazók között, amelyeket Nagy Zsombor Pálosvörösmartról, Balázsi Péter Budapestről és Nagy Péter Tamás Pálosvörösmartról nyert meg.
A pincesoron a Gácsi pincében fellépett a vendégek örömére Misi Kálmán, aki a tangóharmonikázás reneszánszának világában csalt szívfakasztó muzsikát a borkedvelők fülébe. A házi bormúzeumban apáink hagyományos borászati eszközei, előtte Láng Lajosné festményei voltak láthatók. Fellépett a szikrát pattintó Csibészke táncegyüttes is. Vörös és fehér után Stendahl regénye jutott eszébe az irodalom iránt fogékonynak, itt azonban Fehérék gulást főztek nagy kondérban, míg Veresék tárcsán sütötték mások pecsenyéjét. A szívvel, szeretettel fűszerezett ételek minden dombra lecsücsülő ízlelőbimbóit átpácolták, akik tíz ujjukat megnyalva haladtak tovább a mátraaljai panorámával megáldott pincesoron.
A következő állomás a Bordomb volt, ahol a Tiliczki Bormanufaktúra borai kacsintottak össze a vendéggel. Száraz borok közül a chardonnay-t, a Denevér cuvée-t, a cabarnet franc-kínálta a családi vállalkozás. Masquerade: ez egy fantázianév, amely a legújabb, modern címkézésű borokat rejtette, s talán pont emiatt jobban is fogyott. Félédes borok is voltak: zweigelt, cabarnet franc, hárslevelű. Nemcsak az ital volt finom. A visszatérő vendégek kedvencévé vált a macok, amely egy helyi hagyományos étek, amolyan kenyérlángos nagyrédeiesen. Sipos Judit, a szervező Nagyrédei Turisztikai Egyesület elnöke: - Mindenhol készültünk egy kis kulturális programmal a tizedik, jubileumi nyitott pincék napjára, amelyet idén a Nagyrédei Hegyközség és a Szent Imre Borlovagrend támogatott. Amit lehetett, szívből kiraktuk az asztalra, saját forrásból. Próbálkozunk. Ami azt illeti, lenne igény az összefogásra.
És hogy melyek voltak a kulturális programok itt? Veres Tibor jazzdélutánt tartott, amit a nemzetközi versenyen aranyérmes DreamTeam Cheerleaders pom-ponlányok bemutatója követett. Kerek Szabolcs és Szőke Attila adott gitárkoncertet. A naplementétől azonban átvette Mátraalja terepasztala felett az uralmat Pap Krisztián, aki bordombi zenés-énekes-táncos hangulatot kölcsönzött a lankák közé. A Szentivánéjhez közeli eseményt éjszakai talpgyökérégetéssel tették itt emlékezetessé.
A Nagyrédei Kecskefarmon, ha már Szent István nem járt arra, kint volt viszont a Szent István Rádió, s tudósított, tudósított. Családok hűsöltek a farm teraszán, élvezve a festői kék égbolton a szellő által terelt bárányfelhőket, amint találkoznak a harsogó zöld domb horizontján a pulikutya által terelt kecskékkel. A nyüzsgésben megtekinthették az összesereglettek, hogy itt miként takarítják be a lucernaszénát az állatok részére. Közben nagy füstöt okádott a kemence, amelyben sült cipót sütöttek eladó lány csalfaságával. Mellette rozmaringos gidasültet fogyaszthattak az ínyencek. A kecskefarm specialitásának számító lágy kecskesajtokat a nyár ízével kóstolhatta meg a gasztronómiai csodára áhítozó. Rengetegen kértek a kecskesajttal töltött csilipaprikából olívaolajban érlelve, nem véletlenül. Mindezeket nyakon önthette minden felnőtt részvevő a gazdaság kedvenc borával.
A T.bor pince most délután nyitott ki. Fekete Attila élőzenéje hozott kedvet a falu határában lévő borospince látogatásához. A Szőlőszemek tánccsoport lépett fel ezután. A nap folyamán csocsóbajnokságon próbálhatta ki a közönség sportszeretetét. Az egészségügyi sátorban Tóth Eszter doktornő végzett különféle szűrővizsgálatokat. Alkoholszondáztatás nem volt itt, hiszen úgyis tudta mindenki, mi lesz az eredmény. A többi között zefír, chardonnay, hárslevelű, szürkebarát, kékfrankos, cabarnet franc, cabarnet sauvignon, rosé került a kínálati terítékre. Gulyás mellett termelői méz és málna kellette még magát a vendégek szeme előtt búcsú előtti fogyasztásra, elvitelre. Vittek is bort sokan, meg mindenféle finomságot. Elraktározni Nagyréde zamatát, hogy a legközelebb egy év múlva tartandó Nyitott Pincék Napjára is kitartson a település emlékezete. A vendégek így ösztönözték a község gazdáit, hogy tartsanak ki jobb időkig, s tartsák meg jó szokásaikat, vendégszeretetüket egy több szempontból nehéz korszak ellenére.

Szöveg: Hegoczki F. Zsolt
Fotó: Becze Zoltán

A fesztivál adatlapja
Élménybeszámolók

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: