Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

Felhívások

Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

Beszámoló a VII. Rácalmási Tökfesztiválról
Beküldte: faluvedok

A VII. Rácalmási Tökfesztivál -a látogatók egyöntetű véleménye alapján- kimagasló szakmai színvonalon zajlott le. A fesztiválszakemberek a programszerkezetet, az előadók szakmai színvonalát kitűnőnek ítélték. Az előzetes hírverés, a programfüzetek, szórólapok, plakátok, az elektronikus információk frissek és jól eligazítóak voltak. A gasztronómia kínálata jó volt és sokirányú. A kiállítás területén a népművészet több ága jelen volt. A tökfesztivált a rácalmásiak már magukénak vallják. Ezt a porták dekorációja is bizonyította. A helyszín tökéletes, az ország egyik gyöngyszemének tekinthető Jankovich-kúriában zajlott a fesztivál. A település életében jelentős szerepe van, a falusi turizmus kialakulását igencsak elősegíti, az országgal megismerteti Rácalmást.

A következőkben a fesztivál néhány eseményét emelem ki:
Az utcai dekoráció az ideérkező látogatók számára az egyik legérdekesebb látnivaló. Az egész településen a  porták előtt tökből épített színes, leleményes tökkompozíciók, mesék sora fogadja a látogatót. Más fesztiválokon nem találkoznak olyasmivel, mint itt, ahol a lakosság ilyen mértékben csatlakozna a fesztiválhoz és így mutatja meg kötődését. A lakosság erre már májustól, a tökmag vetésének idejétől készül. Ez év újdonsága volt az főút szélére festett színes tökök sora, amelyek a helyszínre irányították a látogatókat.

A Kúria udvarán a színes tökkompozíciók nagy részét a Jankovich Iskola diákjai, tanárai és a szülői munkaközösség készítette igen magas színvonalon. Ugyanez elmondható az egyesületek kiállításáról is.

A tökkiállítási teremben neves töktermelők szakmai kiállításon mutatták be az utóbbi évek eredményeit a tök nemesítés terén, a nemzetközi irányokat és a divatos tököket. Kovács Imréné egyéni kiállító olyan tökkompozíciókat mutatott be, amely a világ minden táján megállnák a helyüket.

Érdekesség volt a tökfaragó művészek jelenléte, akik tökből és különböző zöldségekből virágkosarat és egyéb formációkat faragtak a látogatók szeme láttára.

A kúria termeiben megrendezett kiállítások magas színvonalúak és látványosak voltak. Sok művészeti ág volt képviselve. Nagyon szép természetfotó, kerámia, festmény, népművészeti alkotások, rongybabák története kiállításokban gyönyörködtek a látogatók.

A három napos kultúrműsor összeállítása igen jól sikerült. Minden réteg megtalálta a maga szórakoztató műsorát. Hagyomány, hogy öntevékeny együtteseket szólaltatunk meg a délelőtti és kora délutáni órákban, majd egyre nevesebb, végül igazi „ütős” együttesek állnak a színpadra. Sajnos vasárnap a fő műsorok megtartását az eső és azt kísérő szél elmosta.

Mindhárom nap a kézműves műhelyekben sok szakág mestere fogadta a látogatókat, főleg a gyermekeket. A visszatérő látogatók már tudják, hogy nagyszabású gyermekprogram zajlik a műhelyekben, ezért a családokkal nagyon sok gyermek érkezik. Sok különleges, máshol nem gyakorolható program volt: tökfaragás, kavics-csiszolás, madárodú készítés.

A fesztivál egyik legvonzóbb része a gasztronómia. Az elmúlt években jellemző volt, hogy nem volt elég étel kínálat. Nem volt elég tökös étel. Az idén kialakítottuk a gasztronómiai ízek utcáját és ide minden eddiginél több étel kínálót telepítettünk. Itt voltak: hagyományos-, grill-, hal- ételek, tökös ételek, lepényes, kürtőskalács, gyros, fánk, helyszínen nyújtott rétesek, sütemények és a hagyományos ételek sorában rácalmási- aratóbableves, baboskáposzta, sült keszeg, rácalmási- halászlé, töltöttkáposzta. A tökös ételek sorában kínáltunk tökfőzeléket, töltött tököt, rácalmási sült tököt, tököstáskát, tökös-mákos rétest és egyesületünk által készített töklekvárt.

Kiemelten szerepelt fesztiválunk programjában az ételkóstoló. Körülbelül 25-en készültek arra, hogy tökös étel készítésében bemutassák tudásukat.  Nemcsak Rácalmásról, hanem Kulcsról, Baracsról, Dunaújvárosból olyan ételeket is hoztak, amelyeket most kóstoltunk először. Természetesen sok ételt a helyszínen készítettek, de a süteményeket otthon sütötték. Az elkészítésben sokat segített az egyesületünk által kiadott tökös receptkönyv.

A Hankook Tire Magyarország Kft. egy nagy koreai ételbemutatót és kóstolót tartott. A koreai ételek sorában tökös ételek is szerephez jutottak, hiszen Koreában a tök rendszeresen szerepel az étlapon. A bemutatón 32 fő koreai sütött- főzött, hogy megkedveltesse a koreai ételeket.

A fesztivál hagyománya, hogy neves borászokat hívunk meg, híres borvidékekről. Látogatóink részéről erre nagy igény van, mivel esténként a színpadon lévő együtteseket hallgatva a háttérben szívesen borozgatnak. A borászok mellett két neves pálinkás is jelen volt.

A borkóstolásnak hagyományos része, hogy a kúria pincéjében esténként egy-egy borász a borhoz illő vacsora mellett mutatja be borászatát, esténként 45-50 fő részére.

Az országban egyedülálló, hogy ekkora fesztivált egy civil szervezet szervez és azt önkéntesekkel oldja meg. Egyik különlegességét éppen ez adja a fesztiválnak, mivel az önkéntesek segítőkészségét, barátságos mosolyát a látogatók észreveszik és elviszik jó hírét településünknek.

Összefoglalva visszajelzések alapján megállapítható, hogy a bizonytalan időjárás ellenére a 9500 fő látogató véleménye alapján ez a fesztivál volt a legszínvonalasabb, hangulatában a legjobb.

Köszönet mindenkinek, akik hozzájárultak ehhez a nagy sikerhez.
Szalai Árpád, Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület

A fesztivál adatlapja
Élménybeszámolók

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: