Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  
A jövő hétre ajánljuk

2019. október 25 - 26.
Hacktivity Biztonsági Fesztivál
Budapest

2019. október 27.
Zöldgömb Fesztivál
Budapest

2019. október 23.
Whole Hog Barbecue és az 1. BBC Workshop
Budapest

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

Felhívások

Árusok jelentkezését várják Örkényre, a Forraltbor Fesztiválra
Árusok jelentkezését várják a Corvin sétányra
Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

Beszámoló a VII. Rácalmási Tökfesztiválról
Beküldte: faluvedok

A VII. Rácalmási Tökfesztivál -a látogatók egyöntetű véleménye alapján- kimagasló szakmai színvonalon zajlott le. A fesztiválszakemberek a programszerkezetet, az előadók szakmai színvonalát kitűnőnek ítélték. Az előzetes hírverés, a programfüzetek, szórólapok, plakátok, az elektronikus információk frissek és jól eligazítóak voltak. A gasztronómia kínálata jó volt és sokirányú. A kiállítás területén a népművészet több ága jelen volt. A tökfesztivált a rácalmásiak már magukénak vallják. Ezt a porták dekorációja is bizonyította. A helyszín tökéletes, az ország egyik gyöngyszemének tekinthető Jankovich-kúriában zajlott a fesztivál. A település életében jelentős szerepe van, a falusi turizmus kialakulását igencsak elősegíti, az országgal megismerteti Rácalmást.

A következőkben a fesztivál néhány eseményét emelem ki:
Az utcai dekoráció az ideérkező látogatók számára az egyik legérdekesebb látnivaló. Az egész településen a  porták előtt tökből épített színes, leleményes tökkompozíciók, mesék sora fogadja a látogatót. Más fesztiválokon nem találkoznak olyasmivel, mint itt, ahol a lakosság ilyen mértékben csatlakozna a fesztiválhoz és így mutatja meg kötődését. A lakosság erre már májustól, a tökmag vetésének idejétől készül. Ez év újdonsága volt az főút szélére festett színes tökök sora, amelyek a helyszínre irányították a látogatókat.

A Kúria udvarán a színes tökkompozíciók nagy részét a Jankovich Iskola diákjai, tanárai és a szülői munkaközösség készítette igen magas színvonalon. Ugyanez elmondható az egyesületek kiállításáról is.

A tökkiállítási teremben neves töktermelők szakmai kiállításon mutatták be az utóbbi évek eredményeit a tök nemesítés terén, a nemzetközi irányokat és a divatos tököket. Kovács Imréné egyéni kiállító olyan tökkompozíciókat mutatott be, amely a világ minden táján megállnák a helyüket.

Érdekesség volt a tökfaragó művészek jelenléte, akik tökből és különböző zöldségekből virágkosarat és egyéb formációkat faragtak a látogatók szeme láttára.

A kúria termeiben megrendezett kiállítások magas színvonalúak és látványosak voltak. Sok művészeti ág volt képviselve. Nagyon szép természetfotó, kerámia, festmény, népművészeti alkotások, rongybabák története kiállításokban gyönyörködtek a látogatók.

A három napos kultúrműsor összeállítása igen jól sikerült. Minden réteg megtalálta a maga szórakoztató műsorát. Hagyomány, hogy öntevékeny együtteseket szólaltatunk meg a délelőtti és kora délutáni órákban, majd egyre nevesebb, végül igazi „ütős” együttesek állnak a színpadra. Sajnos vasárnap a fő műsorok megtartását az eső és azt kísérő szél elmosta.

Mindhárom nap a kézműves műhelyekben sok szakág mestere fogadta a látogatókat, főleg a gyermekeket. A visszatérő látogatók már tudják, hogy nagyszabású gyermekprogram zajlik a műhelyekben, ezért a családokkal nagyon sok gyermek érkezik. Sok különleges, máshol nem gyakorolható program volt: tökfaragás, kavics-csiszolás, madárodú készítés.

A fesztivál egyik legvonzóbb része a gasztronómia. Az elmúlt években jellemző volt, hogy nem volt elég étel kínálat. Nem volt elég tökös étel. Az idén kialakítottuk a gasztronómiai ízek utcáját és ide minden eddiginél több étel kínálót telepítettünk. Itt voltak: hagyományos-, grill-, hal- ételek, tökös ételek, lepényes, kürtőskalács, gyros, fánk, helyszínen nyújtott rétesek, sütemények és a hagyományos ételek sorában rácalmási- aratóbableves, baboskáposzta, sült keszeg, rácalmási- halászlé, töltöttkáposzta. A tökös ételek sorában kínáltunk tökfőzeléket, töltött tököt, rácalmási sült tököt, tököstáskát, tökös-mákos rétest és egyesületünk által készített töklekvárt.

Kiemelten szerepelt fesztiválunk programjában az ételkóstoló. Körülbelül 25-en készültek arra, hogy tökös étel készítésében bemutassák tudásukat.  Nemcsak Rácalmásról, hanem Kulcsról, Baracsról, Dunaújvárosból olyan ételeket is hoztak, amelyeket most kóstoltunk először. Természetesen sok ételt a helyszínen készítettek, de a süteményeket otthon sütötték. Az elkészítésben sokat segített az egyesületünk által kiadott tökös receptkönyv.

A Hankook Tire Magyarország Kft. egy nagy koreai ételbemutatót és kóstolót tartott. A koreai ételek sorában tökös ételek is szerephez jutottak, hiszen Koreában a tök rendszeresen szerepel az étlapon. A bemutatón 32 fő koreai sütött- főzött, hogy megkedveltesse a koreai ételeket.

A fesztivál hagyománya, hogy neves borászokat hívunk meg, híres borvidékekről. Látogatóink részéről erre nagy igény van, mivel esténként a színpadon lévő együtteseket hallgatva a háttérben szívesen borozgatnak. A borászok mellett két neves pálinkás is jelen volt.

A borkóstolásnak hagyományos része, hogy a kúria pincéjében esténként egy-egy borász a borhoz illő vacsora mellett mutatja be borászatát, esténként 45-50 fő részére.

Az országban egyedülálló, hogy ekkora fesztivált egy civil szervezet szervez és azt önkéntesekkel oldja meg. Egyik különlegességét éppen ez adja a fesztiválnak, mivel az önkéntesek segítőkészségét, barátságos mosolyát a látogatók észreveszik és elviszik jó hírét településünknek.

Összefoglalva visszajelzések alapján megállapítható, hogy a bizonytalan időjárás ellenére a 9500 fő látogató véleménye alapján ez a fesztivál volt a legszínvonalasabb, hangulatában a legjobb.

Köszönet mindenkinek, akik hozzájárultak ehhez a nagy sikerhez.
Szalai Árpád, Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület

A fesztivál adatlapja
Élménybeszámolók

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: