Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  
A jövő hétre ajánljuk

2019. March 28.
Bsides BUD2019 IT Konferencia
Budapest

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

Felhívások

Árusok jelentkezését várják az Újbudai Húsvéti Vásár idejére
Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

6. Tökfesztivál Rácalmáson
Beküldte: Andrea2009

A Tökfesztiválról
A rácalmásiak magukénak vallják a tökfesztivált

Az utcai dekorációról

Akik a tökfesztivál ideje alatt a település utcáin sétáltak egyik ámulatból a másikba estek és csodálták, hogy a rácalmási lakosok ennyi utcai dekorációt készítenek. Ötletesebbnél ötletesebb dekorációkat készítettek és szinte egymással versengve Rácalmást kidekorálták. Csattanós választ adtak ezzel a Dunaújvárosi Hírlap sanda cikkére, mely még a címében is kétségbe vonta a rácalmási lakosok kapcsolódását a tökfesztiválhoz.

Körülbelül 250 porta előtt készült el az utcai dekoráció, nem csak a főutcán, hanem az eldugott kis utcákban is tökfigurákkal találkoztak a látogatók. A fesztivál résztvevői rengeteg fényképet csináltak és vitték el Rácalmás hírét az ország minden részébe.

Az önkéntesek munkájáról

A tökfesztivál előkészítésén és lebonyolításán 120 fő dolgozott. A 14 ezer fő látogató fogadásához megfeszített munkára volt szükség az önkéntesek részéről. Egyik- másik munkacsoport a három napot szinte pihenés nélkül dolgozta végig és mind emellett a vendégek csak mosolyt és udvariasságot, sőt vidámságot tapasztaltak, ami átragadt rájuk is.

A 120 főn belül több kisebb nagyobb olyan csoport van, melyek olyan erősek, aktívak, hogy munkájuk kisugárzik az összes aktívára. Munkájuk színvonalával felveszik a versenyt bármelyik profi csoporttal, munkabírásban túl is tesznek rajtuk.

Természetesen nem mindenben vagyunk erősek, ennyi látogató igen sokféle igényt vet fel, de a tapasztalatokat a jövőre nézve leszűrjük.

A tökkiállításról

A tökkiállítás témakörben több területen kívántunk előre lépni.

Az egyik ilyen lépés a Jankovich Általános és Alapfokú Művészeti Iskola bevonása a tökkompozíciók készítésébe. 15 osztály versengett, ki tud többet, szebbet alkotni. Születtek is érdekes, szép alkotások és sok tapasztalat a jövőre nézve.

Sajnos kevés volt a a település lakóinak szabadtéri tökkompozíciója a Jankovich-kúriában.

Újdonság volt a „nagy tökök” versenye. A királyi koronáért nem csak rácalmásiak versenyeztek: Szalai László (31,5 kg), Szalai Árpád (42,0 kg), hanem vidékről is: Czimmet Géza Székesfehérvár (44,5 kg, Hegyi Miklós Pázmánd (49,5 kg), Bajnóczi Tibor Bicske (59,5 kg), és Kalmár Benedek Akasztóról (66,5 kg). A fentiek alapján a TÖKKIRÁLY címet Kalmár Benedek kapta a hozzá tartozó kerámia díjjal.

A kiállítás egyik nagy meglepetése Kovács Imréné Ibolya dunaújvárosi lakos kompozíciói. Aki nem csak a kültéren, de a kúria épületében is állított ki kompozíciókat. Régmúlt idők meséit elevenítette fel és csodálhatták meg. A „Világ gyermekei” kompozíciója, az öt nagy kontinens népviseletbe öltöztetett gyermekei tökfiguráinak Igényes és szellemes megalkotásával találkoztak a látogatók.

A különleges lámpások tökből - Sági Erika Soltról—„Serka”— „Ahogy a kertben lóg a lopótök, mindegyik a természet által a saját, egyedülálló alakjába öntve, lenyűgöző fényjátékával és kézimunka remekével díszített”, mely igen magas művészi színvonalat képviselt.

Az Öko nagyteremben négy nagy tökkiállító — Debreceni Károly Lovasberényből, Fejes Sándor Hódmezővásárhelyről, Kalmár Benedek Akasztóról és Szalai Árpád Rácalmásról - tök kiállítása keretében a látogatók a lehetséges tökfajták nagy választékával, hihetetlenül sokféle fajtával, alakkal, nagysággal, színnel találkozhattak.

Kézműves foglalkozásokról

Az elmúlt években is tapasztaltuk, hogy egyre több a gyermeklátogató, akik igénylik a kézműves foglalkoztatást. Ezért már eleve úgy készültünk fel, hogy az ÁGASFA Hagyományteremtő mesterei mellett a KREAKEZ stúdiót is felkérjük a foglalkoztatásra. Mindamellett működött az asztalos, a papírmerítő műhely és külön sátorban az Arnóczky Ilus vezetésével a tökfaragás. Közel 350 db tököt faragtak ki a gyerekek. Különlegesség volt a kavics faragás, díszítés.

Az előzetes felméréseink alapján óvodák, iskolák igénye oly nagy volt a kézműves foglalkozások iránt, hogy már pénteken a déli órákban külön buszokon érkeztek az óvodás, iskolás gyermekek, akiknek így nagyobb lehetősége volt a kézműves műhelyekben dolgozni.

Kulturális műsorok

A Nagyszínpad kulturális műsorának összeállítása nagyon jól sikerült. Jó volt az arány az amatőr és a profi művészek között. Messze vidékről is érkeztek amatőr együttesek, éppen azért, hogy bemutassák azon vidékek művészetét. Egyik szempontunkat realizáljuk ezzel, hogy tágítsuk az amatőr művészek körét. Az Igari, a hévízgyörki, a tököli, a kunszentmiklósi, seregélyesi, stb. együttesek csodálatos népművészetet mutattak be. A profi együttesek pedig olyan népszerűek voltak, hogy ezrével vonzották a látogatókat. A Drumster dob együttes évről évre fergeteges sikert arat. A Három Grácia - Monalisa Együttes, a Firkin, a Digitál, a Mobilmánia és a Csík együttes minden eddiginél magasabb színvonalat biztosítottak.

Újdonság és nagy siker volt a Gyermek színpad interaktív működtetése, amihez csatlakozott a szórakoztató Kalandpark játékaival.

Gasztronómia

A gasztronómia területén elmondhatjuk, hogy voltak jó konyhák, de az  egyik profi étkeztető cég  az utolsó héten történő visszamondása miatt a kínálat nem volt teljes és ez sorbaállást és kényelmetlenséget okozott. A tökös ételek kínálata úgyszintén szűkös volt, annak ellenére, hogy a faluvédő Klub tagjai mindent megtettek a siker érdekében. Az igény többszöröse volt a lehetőségnek.

A koreai ételek kóstolója kitűnően sikerült. Körülbelül 1000 db. koreai ételkóstolót szolgáltak fel, melyből kiderült, hogy a magyarok szívesen fogyasztják a koreai ételeket. A magyar tökös ételkóstoló szintén sikeres volt, érdemes még nagyobb lehetőséget biztosítani az étkek- kóstolásnak.

A tökfesztivál számokban

A tökfesztivál elszámolása még nem történt meg, erről később részletes beszámolót közlünk. Előzetesként néhány adat: 11 000 fő fizető látogató, 3 000 fizetés nélküli belépő (jutalom az utcai dekorálásért és az önkénteseknek a munkájukért), 650 fizető autóparkoló, 2 000 autó a faluban parkoló, 140 fő önkéntes munkás, kb. 75 árus.

A fesztivál adatlapja
Élménybeszámolók

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: