Linkcsere |
Kezdőlap|Fesztiválkereső|Fesztiválregisztráció|Élménybeszámolók|Galéria|Híreink|Linkek|Nyereményjáték|Cégkatalógus
  
A jövő hétre ajánljuk

2018. november 02 - 04.
VII. Szegedi Mangalica Fesztivál
Szeged

Kitekintő
Környező országok rendezvényei


 

 

Felhívások

Árusok jelentkezését várják Örkényre, a Forraltbor Fesztiválra
Árusok jelentkezését várják a szervezők az Újbudai Karácsonyi Vásárba
Rendezvényszervezők figyelem!
Árusok, büfések FIGYELEM!

RSS

Borvadászat a Nagyrédei Nyitott Pincék Napján
Beküldte: Cica

Újból kitárták kapuikat és kinyitották szíveiket a borosgazdák a nagyrédei nyitott pincék napján. Öt borospince és a Valisó Kecskefarm várta a vendégeket. A jó idő félezer látogatót vonzott a mátraaljai faluba ezen a napon. Kétszer rövidebb eső szakította félbe a bormustrálást és vigadalmat, de utána ott folytatódott minden, ahol abba maradt.

A borvadászok a falu első házában, vagyis a T. bor pincében kapott térképpel tervezhették meg a nap stratégiáját. Helyben country zenére jártak táncot a Nagyrédei Társastánc Klub ifjú táncosai. A nagy számú közönség lelkes tapssal köszöntötte a hangulatot megalapozó produkciót. Utána Kankara zenekara fakadt nótára, a távolról jött közönség pedig táncra. Még a Paulik Tibor házigazda díszvendégeként meghívott Almássy Kornél is azon vette észre magát jó hangulatában, hogy maga is körben járja a táncot. Az országgyűlés turisztikai és sportbizottságának alelnöke elégedett volt a T. bor pincében zajló rendezvénnyel. Mindenkinek lehetősége volt megméretnie a vérnyomást, vércukorszintjét, koleszterinszintjét, és kiszámíttatni testzsírindexét étel- és italfogyasztás előtt, illetve után is. Dr. Tóth Eszter orvos és csapata minden ötödik vendéget vizsgált az eseményen. Több beteget kiszűrtek pozitív eredménnyel, akiket azonnal hasznos tanácsokkal láttak el az egészségsátorban. Akinek a vérnyomása a helyén való volt, még gólyalábazhatott is. Az egészséges életmód a bioméz sátorban folytatódott. Bár Utasi Barnabás termelő keze tele volt szúrásnyomokkal, ezeket nem tűszúrás okozta az orvos által, hanem méhek. Utasi már immunis volt a szúrásokra, amelyekből szerinte kétszázat tud elviselni az ember. Az erre allergiásoknál azonban egy is halált okozhat. A vendégeknek a méh fullánkjának döfését nem kellett kipróbálni, a mézet viszont annál inkább. A különlegességek között még málnaméz is volt, de az istenek nektárjának tartott propoliszos mézből is lehetett kóstolni. Még hozzá hígítás nélkül. A propolisz jó vérnyomás, gyomorpanaszok kezelésére, gyulladások, allergia és bőrbetegségek ellen. Akác, hárs jellegű, őszi, tavaszi vegyes és vegyes méz üvegek sorakoztak az asztalon. Rajtuk a Magyar Méhészeti Egyesület zárjegye állt garancia gyanánt. Ez jelezte, hogy a kupak alatt sem vegyi-, sem tápanyag, sem répacukor adalék, sem hígítás nincs. Pannika néni és csapata macokkal, vagyis helyi krumplilángos specialitással készült. Mellé sült csülköt húzott ki tepsziben a búbos kemence lánggal teli mélyéből. Lehetett kérni kiváló pontyhalászlét, valamint gulyáslevest is. Négy fehér-, egy rozé- és két vörösbor mellett még egy alkoholmentes gyermekbor is a kínálatban szerepelt. A T. bor pince látogatói éjfél után hagyták abba a mulatozást.

Az Emri pincénél is jó hangulat uralkodott. Különlegességként 1990-től 2004-ig palackozott, muzeális borokat is meg lehetetett vásárolni. Itt négy fajta bort kínáltak. Hozzájuk libazsíros frisskenyeret tettek az asztalra. Akinek nagyobb étvágya volt, az töltött káposztával tölthette magát.

A pincesorra felkanyarodva, a Kádár pincében babgulyás illat csábította az érdeklődőket. A finom borok között pogácsákkal korcsolyázhattak a boros élményre vágyók. A környék jellegzetes muskotályos és rizling borai kerültek fénypontba ezen a napon.

A Gácsi pince ismét a minőségi képzőművészetnek adott otthont a Nyitott Pincék Napján. Az országszerte fogalommá vált alkotói nevek és alkotásaik ugyanis bátran köthetők a gasztronómiához és magához a borhoz. Zia üveggrafikákat készített, Maya cukorcsodákat és költeményeket varázsolt, Kriszti üveget festett, Péter pedig fát faragott. A hangulatot Misi Kálmán tangóharmonika szava és a rédei asszonyok éneke biztosította. Az egyedi klímájú pince hatféle bort kínált. A palóc út végállomásának számító településen természetesen palócleves is járt az étkezésre is betérőnek.

A Bordomb rejtette a legtöbb fajta bort. Összesen tizet. Fogyott is az isteni manna. A bográcsokban bordombi pincepörkölt főtt, a kemencében kenyérlángos sült, de volt sós herőce is. Nem csak hízni, hanem fogyni is lehetett, hiszen volt baltahajintás, íjászat és népi gyermekjátékok. Vándordíjért még tojásdobáló versenyt is rendeztek, ami nagy tetszést váltott ki mind részvevőben, mind nézőben. Gyermekek fuvolajátékára lehettek figyelmesek a figyelmesek, továbbá Borik Ildikó, valamint Szőke Attila műsorát is végignézhették a művészet iránt vonzódók.

A Valiskó kecskefarm Nagyréde egyik jellegzetessége, ezért méltán járultak sokan ide is. Valiskóné Judit és segítői mutatták be a gazdaságot. A kis kecskék magaslati szálláshelye és legelője nem csak a gyermekeket, hanem a felnőtteket is lenyűgözte. A mintagazdaság feletti rajzolt égkékje annyira mesés volt, hogy akár festőket is megihlethetett volna. Ebben a környezetben kerültek asztalokra a kecskesajt-különlegességek. A prémium minőségű, százszázalékosan házi készítésű sajtok mellett kecskepásztor lakomája várta az ínyenceket.

Annyi finomság, annyi jóféle bor kellette magát a nagyrédei nyitott pincék napján, hogy nem lehetett számba venni. Két személy ugyan volt, aki saját szájába próbálta venni a teljes kínálatot, de arról, hogy mi lett velük a nap végére, inkább nem cikkezünk. Arról viszont igen, hogy a látottak alapján kellemes élményekkel tértek haza a belátogatók, akik tudják, hogy Nagyrédén jövő tavasszal újra nyílnak a kapuk, és a település ismét teljes szívéből szeretné megmutatni a világnak, mit sikerült verejtékező munka árán a hordókba, palackokba zárni.
Hegoczki F. Zsolt
Fotó: Hegedűs Zoltán

A fesztivál adatlapja
Élménybeszámolók

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám
Elfelejtett jelszó?
Nincs felhasználóneve? Regisztráljon
 
Hírlevél
Feliratkozás a Fesztiválkalauz hírlevelére.
:

: